Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kiska v Praze varoval před xenofobií a populismem, sklidil potlesk ve stoje

Vzpomínková akce na 17. listopad 1989 a demonstrace proti Zemanovi před očima čtyř dalších prezidentů.
Vzpomínková akce na 17. listopad 1989 a demonstrace proti Zemanovi před očima čtyř dalších prezidentů.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V Praze dnes začala konference Forum 2000, na které se svým projevem vystoupil slovenský prezident Andrej Kiska. Apeloval na politiky, aby si v této složité době nezahrávali s ohněm a nesklouzávali k populismu.

Upozornil, že ve volbách a referendech mnozí demokratičtí politici bohužel sahají po populismu a začínají hrát na mírně extremistické struny, což vyvolává ve společnosti xenofobii a dokonce nenávist.

Slova mají svou váhu a politici by velmi měli zvažovat, kdy je použít, uvedla slovenská hlava státu také v souvislosti se setkáním Visegrádské čtyřky. Při pátečním jednání se zřejmě Kiska neshodl s českým prezidentem Milošem Zemanem na vnějším pohledu na V4.

"Naše Evropská unie, naše Evropa, ale i celosvětově potřebujeme být odpovědni k tomu, jak mluvíme a jaké poselství posíláme," řekl Kiska poté ČTK a České televizi. Za svůj více než dvacetiminutový projev ve zcela zaplněném kostele sv. Anny zvaném Pražská křižovatka sklidil dlouhý potlesk vstoje.

Téma letošního ročníku Fora 2000 zní Odvaha převzít odpovědnost. Slovenský prezident řekl, že mu bylo velkou ctí, že se mohl zúčastnit zahajovacího ceremoniálu i proto, že letos konference slaví dvacáté výročí založení a její zakladatel Václav Havel by se dožil 80 let.

Konference potrvá do středy 19. října. Nejočekávanějším hostem je tibetský duchovní vůdce dalajlama. Do Prahy přijede v pondělí.

Témata:  Andrej Kiska xenofobie

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.