Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hašek chce svolat jihomoravské zastupitelstvo na listopad

Hejtman Michal Hašek /ČSSD/
Hejtman Michal Hašek /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) plánuje svolat ustavující zastupitelstvo na 3. listopadu. Řekl to dnes novinářům v Brně. Koalici utvoří hnutí ANO, ČSSD, Starostové pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno.

Do dvou týdnů chtějí partneři podepsat koaliční smlouvu. Koalice bude mít 34 zastupitelů z 65. Kandidátem na hejtmana je lídr ANO Bohumil Šimek.

Hašek řekl, že zastupitelstvo svolá v případě, že nebudou žádné problémy se soudním přezkumem výsledku voleb. "Koncem října jsou navíc podzimní prázdniny a státní svátek, takže zastupitelstvo svolám až v tom následujícím týdnu," uvedl Hašek.

Podle mluvčí Krajského soudu v Brně Simony Peškové však soud zaznamenal v souvislosti s volbami jeden návrh na zneplatnění kvůli tomu, že v městské části Brno-Královo Pole nebyly podle stěžovatele přístupné všechny volební místnosti invalidním voličům. Soud má na rozhodnutí 20 dnů. Žaloby je možné podávat do pátku. Pokud by soud uznal návrh za oprávněný, mohly by se volby opakovat.

Vítěz voleb na jižní Moravě hnutí ANO utvořilo po volbách trojblok se Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Chyběly mu však mandáty pro získání většiny v zastupitelstvu. Proto se rozhodovalo, zda vezme jako posledního partnera KDU-ČSL, nebo ČSSD. ČSSD pak dalo přednost před KDU-ČSL, přestože se ANO před volbami vymezovalo proti Haškovi jako lídrovi sociální demokracie. Hašek tak bude pouze koaličním zastupitelem, avšak nebude mít žádnou politickou placenou funkci, což bylo podmínkou ANO.

Témata:  Michal Hašek Jihomoravský kraj

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy