Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka: Prohlášení o Číně odpovídá pozici vlády

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na Summitu k mírovým operacím OSN
Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na Summitu k mírovým operacím OSN
Foto: Vláda.cz

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) obhajuje úterní prohlášení vrcholných ústavních činitelů o vztazích s Čínou. Dokument, který podepsali také šéfové obou komor Parlamentu a prezident Miloš Zeman podepsali, podle něj plně odpovídá pozici vlády.

Ústavní činitelé mají podle něj právo vyjadřovat se k zahraniční politice, za kterou zodpovídají, stejně jako má každý právo scházet se, s kým uzná za vhodné. Totéž platí o vyvěšování tibetských vlajek občany, kabinet ale stejně jako předchozí vlády respektuje celistvost Číny, uvedl Sobotka.

„Jsme díkybohu svobodná a demokratická země a každý se může scházet, s kým uzná za vhodné. Stejně tak mají i ústavní činitelé právo se jasně vyjádřit k zahraniční politice státu, za kterou nesou odpovědnost," uvedl v prohlášení zaslaném ČTK Sobotka. Toto právo jsem využil a připojil svůj podpis k prohlášení, které připravil ministr zahraničí a které odpovídá pozici vlády, dodal.

Dokument zveřejněný v úterý po schůzkách některých politiků s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou připravilo ministerstvo zahraničí, potvrdil ČTK Zaorálek. U zahraničněpolitických témat je to obvyklé, dodal. Důležité jsou podpisy nejvyšších ústavních činitelů pod tímto prohlášením, které tyto principy strategického partnerství stvrdily, zdůraznil šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

Prohlášení vyvolalo kritiku především u pravicové opozice. Ústavní činitelé prohlášením reagovali na úterní setkání některých politiků s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Trvali v něm na tom, že takové schůzky by se neměly považovat za výraz změny oficiální politiky Česka k Číně. Vztahy zemí označili za přínosné a užitečné.

Premiér dnes řekl, že s ostatními představiteli státu poukázal na dlouhodobé postoje ČR k Číně. „To není věc, se kterou by přišla naše vláda, vlády ČR dlouhodobě, ať byly pravicové, nebo levicové, v minulosti zastávaly politiku respektování územní integrity Číny," uvedl premiér.

Padesát zákonodárců se dnes setkalo s dalajlamou na půdě Senátu, podobně jako v úterý například ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) či jeho stranický šéf a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Témata:  Bohuslav Sobotka Lubomír Zaorálek H. H. Dalajlama

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy