Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínská velvyslankyně krátce před vydáním prohlášení ústavních činitelů jednala s Kmoníčkem

Hynek Kmoníček
Hynek Kmoníček
Foto: Reprofoto YouTube

Praha – V úterý těsně před vydáním prohlášení nejvyšších českých ústavních činitelů o vztazích s Čínou navštívila Hrad čínská velvyslankyně. Informoval o tom Český rozhlas – Radiožurnál.

Podle rozhlasu se schůzka týkala návštěvy tibetského duchovního vůdce dalajlamy v Česku a po setkání ústavní činitelé sdělili v prohlášení, že setkání českých politiků, včetně ministrů, s dalajlamou nejsou výrazem změny politiky České republiky vůči Číně.

Velvyslankyně se setkala s ředitelem zahraničního odboru kanceláře prezidenta Hynkem Kmoníčkem, který rozhlasu schůzku potvrdil. Podle Radiožurnálu přišla velvyslankyně v úterý vpodvečer. Večer pak čtyři nejvyšší ústavní činitelé - prezident, premiér a předsedové obou parlamentních komor - vydali prohlášení, ve kterém mimo jiné mluví o respektu k „územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí".

Podle rozhlasu Kmoníček čínskou velvyslankyni při schůzce ujistil, že Česko politiku vůči Číně nezměnilo. „Česká republika je svobodná země. My nebudeme omezovat ani své návštěvníky ani to, kdo se s nimi setkává. Nicméně vládní politika umožňuje členům vlády pouze něco. Tedy se členové vlády budou chovat tak, jak se chovají členové vlády, to jest, že mají stejný názor jako v okamžiku, kdy souhlasili se strategickým partnerstvím s ČLR (Čínskou lidovou republikou)," řekl Radiožurnálu.

Vrcholní ústavní činitelé podle by prohlášení považovali za nešťastné, kdyby bylo setkání několika českých politiků s dalajlamou chápáno jako změnu oficiální politiky Česka. S tibetským duchovním vůdcem se v úterý mimo jiné sešel ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) či jeho stranický šéf Pavel Bělobrádek.

Témata:  Hynek Kmoníček H. H. Dalajlama Čína

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.