Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropské sankce proti Rusku by měly zůstat v současné podobě, tvrdí Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Dokud se nepodaří dosáhnout pokroku při řešení konfliktu na východě Ukrajiny, měly by evropské sankce proti Rusku zůstat v současné podobě. Myslí si to premiér Bohuslav Sobotka.

Pokud by na dnešním a pátečním summitu Evropské unie zazněl návrh na zpřísnění sankcí, Sobotka by ho podle svých slov nepodpořil, protože nemá k dispozici analýzu dopadů možných dodatečných opatření. Dnes to řekl na jednání sněmovního evropského výboru.

Sobotka zatím nemá informace o tom, že by se někdo na summitu chystal zrušení sankcí navrhnout. „Je jasné, že sankce musí být nadále navázány na plnění minské dohody," řekl Sobotka. Jejich zmírnění nebo zrušení si umí představit až v případě, že dojde k výraznému pokroku při plnění dohody, která má zajistit ukončení konfliktu na Ukrajině.

Přijetí sankcí pro Česko podle něj nebylo jednoduché, země si uvědomuje jejich negativní dopad na hospodářství. Zároveň ale chce postupovat tak, aby EU vystupovala vůči Rusku a Ukrajině jednotně, protože jen tak si podle něj dokáže vynutit respekt.

Témata:  Bohuslav Sobotka protiruské sankce EU

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy