Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka: To Hrad chtěl zveřejnit prohlášení k dalajlamovi

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Brusel – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes novinářům řekl, že o zveřejnění prohlášení, ve kterém prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předsedové obou komor Parlamentu odsoudili schůzku ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou rozhodl Hrad. 

Sobotka dnes před zahájením summitu Evropské unie v Bruselu zopakoval, prohlášení neobsahuje nic nového proti stanoviskům předchozích vlád. „Na tom, že to bylo zveřejněno, nevidím vůbec nic špatného. Naopak si myslím, že je to dobře," uvedl Sobotka.

Prohlášení podle něj obsahuje stejná stanoviska, jaká zaujímala i předchozí vlády. „Možná to ty minulé vlády dělaly za zády občanů," řekl. Zároveň odmítl spekulace, že by se před zveřejněním prohlášení sešel s čínskou velvyslankyní v Česku.

Podle serveru Česká justice může být za společným prohlášením ústavních činitelů listopadové jednání představitelů 16 evropských zemí s čínským premiérem Li Kche-čchiangem v Rize. Bez vyjádření českých představitelů podle serveru hrozilo, že by se nemuselo uskutečnit bilaterální jednání čínského premiéra s českým.

Podle serveru Aktuálně.cz si v úterý čínské ministerstvo zahraničních věcí pozvalo českého velvyslance v Pekingu Bedřicha Kopeckého. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová serveru řekla, že čínská strana vyjádřila kvůli plánovaným schůzkám s dalajlamou znepokojení.

Témata:  Bohuslav Sobotka Čína

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy