Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka podepsal seznam vyznamenaných ve středu

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka seznam osob navržených na vyznamenání dostal k podpisu tuto středu, kdy ho také kontrasignoval. Uvedl to dnes v prohlášení zaslaném ČTK.

Setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním dalajlamou, jehož zrušením podle Hermana podmínil prezident Miloš Zeman udělení jeho strýci Jiřímu Bradymu, se uskutečnilo v úterý. Sobotka uvedl, že předtím seznam s nikým neřešil.

Sobotka dnes ČTK sdělil, že seznam obdržel 19. října a tentýž den ráno návrhy také podepsal.

"Před tímto datem jsem ani s prezidentem, ani s ministrem Hermanem, ani s kýmkoliv jiným seznam vyznamenaných neřešil. Respektuji ústavní zvyklost, podle níž vyznamenané ze všech předložených návrhů vybírá a navrhuje prezident," uvedl s tím, že stejně postupoval i v předchozích dvou letech.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček dnes Radiožurnálu řekl, že Bradyho jméno nikdy nebylo na seznamu vyznamenaných. Seznam podle něj prezident podepsal po návratu z Polska, kde jednal na konci minulého týdne s hlavami ostatních zemí visegrádské čtyřky. "Což už je více než týden," uvedl Ovčáček.

Témata:  Bohuslav Sobotka 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy