Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kanadská ambasáda informace o vyznamenání pro Bradyho nedostala

Kanada, Vancouver
Kanada, Vancouver
Foto: Pixabay

Praha - Velvyslanectví Kanady, jejíž občanství má Jiří Brady, nedostalo žádnou informaci o tom, že by měl dostat české státní vyznamenání, uvedl mluvčí ambasády Michael Vlček. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) udělí Bradymu medaili Karla Kramáře.

 "Velvyslanectví Kanady v Praze nebylo nijak oficiálně informováno o ničem, co by souviselo s českými státními vyznamenáními," napsal ČTK Vlček.

"Mezi letošními vyznamenanými jsou státní občané jiného státu nebo lidé, kteří mají státní občanství České republiky i jiného státu. Velvyslanectví těch zemí jsou dopředu informována o tom, že tito lidé vyznamenání obdrží. Proč? Protože jsou pravidla v některých zemích, která říkají, že občan těch zemí musí mít svolení své hlavy státu, aby vyznamenání cizí země přijal," řekl šéf hradního protokolu Jindřich Forejt DVTV.

Brady prošel Terezínem a Osvětimí, v roce 1949 emigroval do Kanady a pomáhal emigrantům. Celý život také přednášel o nacistických hrůzách za druhé světové války. Na státní vyznamenání ho letos navrhla Sněmovna.

Ministr kultury a Bradyho příbuzný Daniel Herman (KDU-ČSL) uvedl, že ho prezident Miloš Zeman informoval o tom, že Bradyho vyškrtne ze seznamu vyznamenaných, pokud se Herman sejde s dalajlamou.

Sobotka dnes prohlásil, že pokládá za krajně nešťastné, že Brady nedostane státní vyznamenání u příležitosti oslav 28. října na Pražském hradě, ale i okolnosti, které k tomu vedly.

Premiér uvedl, že se na něj v posledních dnech s doporučeními ocenit Bradyho obracela řada lidí. "Jsem přesvědčen, že si ocenění zaslouží, ať už za sílu a odvahu, s kterou dokázal přežít holokaust, ale i za svou osvětovou a akademickou činnost," napsal Sobotka.

Sobotka ocenil, že Brady své zkušenosti předává veřejnosti, aby společnost varoval před návratem totalitních režimů. "Jsem přesvědčen o tom, že státní symboly, včetně státního svátku 28. října by měly společnost a lidi spojovat, stejně jako by nás měla spojovat hrdost na lidi, jako je pan Jiří Brady," uvedl Sobotka. Medaile Karla Kramáře je pamětní medaile udělovaná předsedou vlády za zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka.

Témata:  Bohuslav Sobotka Jiří Brady 1 Kanada

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy