reklama

Kardinál Miroslav Vlk Zemana za jeho údajný krok odsoudil, zároveň vyzval občany, aby si při příští volbě lépe vybírali své prezidentské kandidáty. „Pan kardinál Vlk odsuzuje údajné kšeftování se státními vyznamenáními, které nikdo, ani on, reálně neprokázal a ministr Herman písemně doložil pouze to, že navrhl jako ministr svého vlastního příbuzného na udělení státního vyznamenání," připomněl některé fakta Hašek.

„Pan kardinál Vlk mne dovedl k tomu, že odsuzuji reálné politické kšeftování s nemravnými církevními restitucemi proválcovanými na výročí Bílé hory 8. listopadu hlasem poslance ODS Pekárka, který následně nastoupil výkon trestu do vězení!!! Toto panu kardinálu Vlkovi nevadí a nekritizuje tento prokázaný fakt??? Za nemravnou považuji pro upřesnění velkorysou finanční náhradu, nikoliv nápravu některých majetkových křivd vydáním nemovitostí zábavných církvím komunistickým režimem po únoru 1948," ujasňuje svůj postoj k restitucím bývalý hejtman.

To, jak církve Zemana napadají, se mu vůbec nelíbí, navrhoval by proto i „protiútok". „Když vidím výpady některých představitelů církve proti prezidentu republiky, říkám si, že zdanění finanční náhrady navrhované Jihočeskými krajem není špatný nápad... Navíc slib České biskupské konference o stažení žalob proti krajům je zčásti nenaplněn i po několika měsících... doporučuji proto panu kardinálu Vlkovi zamést si napřed před vlastním prahem a potom kritizovat jiné..." vzkázal mu.

V klidu ho nenechalo ani prohlášení českých herců. Asociace profesionálních divadel a Herecká asociace vydaly prohlášení nazvané Nemůžeme mlčet. Ostře v něm kritizovaly chování politických elit v čele s prezidentem Milošem Zemanem. „V časech komunistické totality (listopad 1989) byli herci svědomím národa, pochybovat se dalo u těch, kteří podepsali Antichartu, kteří tvořili stafáž Gustavu Husákovi a představitelům komunistického režimu či těch, o kterých vyšla najevo spolupráce se Státní bezpečností. V té době neměli politici demokratický mandát ze svobodných voleb, protože existovala jednotná kandidátka Národní fronty a vedoucí úloha KSČ zakotvená v Ústavě ČSSR," píše Hašek na svém facebookovém profilu.

Dnes je podle něj všechno jinak. „Česká Republika je demokratický právní stát se svobodnými volbami, které jediné legitimizují výkon státní moci na všech úrovních včetně přímé volby prezidenta republiky. Při plném respektu ke svobodě projevu a právu na vyjádření jakéhokoliv svobodného názoru, za které se budu kdykoliv prát, i když s jejich obsahem nebudu souhlasit, musím odmítnout elitářství a snahu se pasovat do role arbitra práce ústavních institucí ČR a nejvyšších ústavních představitelů ČR," spustil sociální demokrat.

„Bavme se o tom, zda stačil např. dopis ministra zahraničních věcí ČR (beztak toto ministerstvo obsahově připravovalo příslušný dokument). Bavme se o prioritách české zahraniční politiky obecněji, nejen směrem k Číně, ale také k Evropské unii, k USA, k Rusku, k Německu. Bavme se o tom, proč německá vláda zasedá v Berlíně společně s čínskou (bez dalajlámy) a elita Spolkové republiky Německo to nepovažuje za ohrožení svobody a demokracie. Bavme se o tom, jak zlepšovat fungování demokratických institucí a procesů v ČR, ale nemaťme veřejnost," vyzývá Hašek, kteří připomíná, že vrcholní představitelé ČR pouze zopakovali českou diplomatickou pozici k Číně a principy, na kterých stojí strategické partnerství s touto zemí.

Více v tom prý není třeba hledat. „Není ohrožena svoboda ani demokracie, nejsou nijak ohrožena ústavní práva občanů České republiky. Kdo vyvolává takový dojem, šíří ať už z neznalosti nebo záměrně zbytečné obavy. TGM říkal, že demokracie je diskuse. Pojďme tedy demokraticky diskutovat bez zbytečných emocí a výkřiků," dodává Hašek.