Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brady dostal ceny od Prahy a od Židovské obce

Jiří Brady (Foto: adam.cz, Jiří Majer)
Jiří Brady (Foto: adam.cz, Jiří Majer)
Foto: Jiří Majer, ADAM.cz

Praha - Pamětník holokaustu Jiří Brady dnes převzal od pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) na Staroměstské radnici Klíč od obce pražské a od Židovské obce Praha cenu Prix Irene.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) mu ve čtvrtek udělí medaili Karla Kramáře. Skutečnost, že Brady v pátek nedostane státní vyznamenání na Pražském hradě, dnes kritizoval předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který to však na rozdíl od části politiků nevidí jako důvod, proč se nezúčastnit oficiálních oslav 28. října.

Krnáčová uvedla, že jedním z důvodů pro ocenění Bradyho bylo to, že ho prezident Miloš Zeman údajně vyškrtl ze seznamu vyznamenaných kvůli schůzce jeho příbuzného ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou. "Prvním motivem byl jeho příběh. Druhým pak to, že se mi vůbec nelíbilo, co se semlelo kolem toho ocenění-neocenění. Myslím, že je to nedůstojné a nemělo by se to už nikdy opakovat," řekla Krnáčová.

Herman dnes na Staroměstské radnici zopakoval svůj náhled na celou kauzu. ČTK také má k dispozici fotografii e-mailové korespondence, kterou údajně v září vedl s Bradym a v níž ho informuje o možném udělení státního vyznamenání i o tom, že by mohlo být kvůli jeho schůzce s dalajlamou zrušeno.

Cenu Prix Irene dostal Brady za to, že se zasloužil o smiřování různých skupin lidí. Michaela Sidenberg, kurátorka Židovského muzea v Praze, uvedla že si Brady zaslouží jakékoli vyznamenání a jistě není důležité, že nepřichází od současné hlavy státu zvolené většinou českých občanů.

Témata:  Jiří Brady 1 Praha židé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy