Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Téma dne ve Sněmovně: Česko jako poskok Číny

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hlavním tématem dnešních interpelací ve Sněmovně bylo kontroverzní prohlášení nejvyšších ústavních činitelů o vztazích Česka s Čínou. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebyl přítomen, bude tak odpovídat písemně.

Prohlášení o respektu k územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí, podepsali vedle Sobotky prezident Miloš Zeman a předsedové Senátu a Sněmovny Milan Štěch a Jan Hamáček (oba ČSSD).

Na to, zda je v principech strategického partnerství s Čínou uvedeno, že se v Česku nikdo nesmí setkat s dalajlamou, se tázala Miroslava Němcová z ODS. Prohlášení ústavních činitelů je podle ní na hranici suverenity českého státu. Němcová chtěla vědět i to, jak často je nutné sdělovat Číně, že "jsme poslušné loutky".

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil prohlášení, které vydali ústavní činitelé za pobuřující a servilní. "Jsme přesvědčeni o tom, že prohlášení ponížilo Českou republiku," řekl. Sobotky se Kalousek ptal, co konkrétně ho přimělo k podpisu prohlášení a za jakých okolností by byl ochoten svůj podpis odvolat.

Témata:  Bohuslav Sobotka Miroslav Kalousek Čína

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy