Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfkou Grantové agentury se asi stane Valkárová

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Fyzička Alice Valkárová (69) z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy by se měla stát novou předsedkyní Grantové agentury ČR (GAČR). Ve funkci nahradí matematika Ivana Netuku.

Na dnešním zasedání ji zvolila vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), oznámil novinářům vicepremiér a předseda RVVI Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Výběr ještě musí potvrdit vláda.

Valkárová vystudovala jadernou fyziku. Zkoumá přímou tvorbu párů z elektronů a pozitronů. Podílela se na stavbě experimentálního zařízení H1 budovaného na urychlovači protonů a elektronů HERA v Hamburku.

Netuka byl předsedou GA ČR od října 2014. Mezinárodně uznávaný matematik ve funkci před dvěma lety vystřídal sociologa Petra Matějů, který po vlně kritiky rezignoval.

Vedle Netuky končí v prosinci a lednu druhé funkční období dalším třem z pěti členů předsednictva GAČR, Bohuslavu Gašovi, Cyrilu Höschlovi a Otomaru Linhartovi. Ze současného vedení má ve funkci zůstat pouze Stanislava Hronová.

Členové předsednictva zastupují pět základních vědních oborů - technické vědy, vědy o neživé přírodě, lékařské a biologické vědy, společenské a humanitní vědy a zemědělské a biologicko-environmentální vědy.

Vládní rada pro výzkum dnes volila také nové členy výzkumné rady Technologické agentury (TAČR). Ze 13 kandidátů vybrala Kamilu Vávrovou z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví a Tomáše Krumla z Ústavu fyziky materiálů Akademie věd ČR. Pokud volbu potvrdí vláda, nahradí ve dvanáctičlenné výzkumné radě Pavla Bartoše a Martina Frélicha, kterým skončilo funkční období.

Témata:  Pavel Bělobrádek Grantová agentura České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy