Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka se v Lotyšsku zúčastní summitu evropských zemí s Čínou

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se s tomto víkendu zúčastní summitu zemí střední a východní Evropy a Číny ve formátu 16+1, který se uskuteční v Rize. V lotyšské metropolie chce hovořit hlavně o spolupráci v oblasti finančních služeb, letectví a zemědělství

Při zasedání kabinetu, který se dnes zahraniční cestou zabýval, o tom informoval tiskový odbor Úřadu vlády.

Sobotka se summitu účastní potřetí, chce ho využít i k setkání se svými protějšky z evropských zemí. Cílem pravidelného setkání prezidentů a premiérů je stanovit oblasti strategické spolupráce s Čínou.

Český premiér v minulosti prohlásil, že Praha by se mohla stát centrem čínských finančních institucí pro Evropu. "Spolu s dalšími členy vlády usiluje o to, aby ČR představovala transportní a finanční uzel čínských společností pro jejich expanzi do Evropy," uvedl Úřad vlády.

Součástí delegace bude i podnikatelská mise, kterou povede viceprezidentka Hospodářské komory ČR Irena Bartoňová Pálková. Podnikatelé se zúčastní fóra, které naváže na politickou část summitu.

Témata:  Bohuslav Sobotka Lotyšsko Čína

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy