Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministři na jednání vlády uzavřeli téma nedávné schůzky s dalajlamou

Daniel Herman
Daniel Herman
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Ministři dnes na jednání vlády uzavřeli téma nedávné schůzky ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Shodli se, že v budoucnu budou členové kabinetu podobné závažné otázky zahraniční politiky předem konzultovat s šéfem diplomacie, nikoliv ho pouze informovat. Diplomatická jednání navazující na Hermanovu schůzku budou ale pokračovat, náměstek ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ve čtvrtek projedná s čínskou velvyslankyní kroky čínských ministrů, kteří zrušili plánované schůzky s šéfem resortu zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Před dnešním jednáním kabinetu se zdálo, že ministři budou řešit hlavně okolnosti debaty vlády, která se odehrála před dvěma lety. Herman tvrdil, že při diskusi tehdy trval na tom, že mu svědomí nedovolí se s dalajlamou nesejít. Podle Zaorálka však zároveň slíbil, že schůzky nebudou mít oficiální formu. Po dnešním zasedání vlády nicméně už nepovažovali záznamy za podstatné. Herman řekl, že si není ani jist, jestli byl záznam vůbec pořizován. Shodli se na postupu do budoucna.

Zaorálek si stěžoval, že ho Herman o své plánované schůzce s tibetským duchovním informoval jen několik hodin předem a dal mu tak jen minimální možnost reagovat. Po vládních kolezích proto chtěl, aby slíbili, že budou dodržovat strategická usnesení týkající se zahraniční politiky. Česko uzavřelo dohodu o strategické spolupráci s Čínou letos v březnu a ministři podle něj dnes potvrdili, že se k partnerství hlásí. Herman uvedl, že od nynějška se budou zásadní otázky zahraniční politiky s šéfem diplomacie konzultovat, ne jen oznamovat. Zaorálek řekl, že si neumí představit, že by byl v budoucnu podobně překvapován. Nyní považuje záležitost za uzavřenou.

Diplomacii bude však Čína dál zaměstnávat. Jurečka v úterý informoval, že neodletí na plánovanou cestu do Číny, protože tamní ministři zrušili schůzky, které s ním měli naplánované. Zaorálek uvedl, že ho takové chování znepokojuje. Trvá na tom, že Čína by měla plnit své závazky směrem k Česku, ke kterým se přihlásila v dohodě o strategickém partnerství. Probírat to bude jeho náměstek Martin Tlapa při čtvrteční schůzce s čínskou velvyslankyní.

Témata:  Daniel Herman KDU-ČSL H. H. Dalajlama

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy