Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka plánuje změny ve vládě. Zeman má ale smůlu, jeho přání se nesplní, tvrdí komentátor

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka plánuje obměnu týmu – a to nejen na úrovni ČSSD, ale i na úrovni vlády. Mluví o tom, že do měsíce vymění ministry, kteří se cítí unaveni. Jeho koaliční partneři jsou se svými ministry spokojeni a měnit je nehodlají. Jak poukazuje komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman, ministra kultury Daniela Hermana se však prezident Miloš Zeman zřejmě nezbaví.

Jak Hartman připomíná, na Sobotkova slova o unavených ministrech členové vlády reagují tak, že jsou všichni ve výborné fyzické kondici a plni elánu. „Někomu z nich to nebude nic platné. Bude označen za unaveného a nahrazen někým odpočatějším. Sliby se plnit musí a zvlášť ty dané stranickým kolegům. V dopise, který nedávno obdrželi, nejsou konkrétní jména ani počty uvedeny," uvádí komentátor s tím, že zatím lze jen spekulovat.

Sobotka si podle něj svým krokem může otestovat náladu jak mezi voliči, tak i uvnitř vlastní strany. „Změny ve vládě potom může využít k posílení své vnitrostranické pozice před volebním sjezdem sociální demokracie. Zároveň může učinit vstřícné gesto vůči Hradu, což by se mu mohlo hodit jak v předvolební kampani, tak i v době povolebního vyjednávání o sestavení nové vlády. Problém je v tom, že prezident republiky očekává rozsáhlejší změny, než které mu může premiér zaručit. Miloš Zeman se nechal veřejně slyšet, že by z kabinetu měl odejít Daniel Herman," píše na stránkách Rozhlasu komentátor.

Není se co divit, vztahy mezi Hradem a Hermanem se pořádně vyostřily nejen kvůli ministrově setkání s dalajlámou, ale i s následným neuděleným vyznamenáním pro Hermanova strýce. „Přesto nemůže prezident republiky jednoduše škrtnout Hermana ze seznamu členů vlády, tak jak se to podle dostupných indicií podařilo v případě jeho strýce a seznamu vyznamenaných," rýpnul si Hartman.

Za složení a práci vlády totiž zodpovídá premiér. „Byť jsme v minulosti byli několikrát svědky toho, že hlava státu nebyla příliš ochotna splnit přání předsedy vlády, pokud trval na svém, neměl prezident možnost mu nevyhovět," uvádí komentátor.

Herman tak podle ně může být v klidu – alespoň pokud nechce Sobotka rozbít celou koalici. „Vedení KDU-ČSL nemá důvod s jeho koncem souhlasit a premiér o takovémto kroku s Pavlem Bělobrádkem ani mluvit nebude. Chystané změny v ministerských křeslech se odehrají plně v režii sociální demokracie. Z rozhodnutí jejího vedení se některá uvolní a budou obsazena opět s jejím vědomím sociálními demokraty," má jasno Hartman.

Asi rok před sněmovními volbami podle něj není možné očekávat, že by koaliční partneři přistoupili na změny u svých lidí nebo se pustili do poněkud riskantní diskuse o případném prohození resortů. „Nic na tom nezmění ani schůzka premiéra s prezidentem. I po ní se bude čile spekulovat o tom, kdo ze sedmičky ministrů za ČSSD skončí a kdo zůstane," dodává.

Témata:  Bohuslav Sobotka Daniel Herman Miloš Zeman

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy