Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cizina Česko respektuje, tvrdí Sobotka

Bohuslav Sobotka v OSN
Bohuslav Sobotka v OSN
Foto: unmultimedia.org

Praha - Česká zahraniční politika je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) transparentní, má jasné priority a koncepci schválenou loni všemi členy vlády. Koncepce počítá s Čínou jako důležitým ekonomickým a politickým partnerem.

 Je třeba k tomu přistupovat s chladným rozumem, ne s hysterií, řekl dnes poslancům premiér v reakci na výtky pravicové opozice, podle níž je zahraniční politika ČR nesrozumitelná a nejednotná.

"Souhlasím s tím, že nejednotnost zahraniční politiky nás poškozuje. Proto jsem hned na úvod zmínil fakt, že máme transparentní zahraniční politiku a že máme schváleny klíčové dokumenty, které ji rámují," uvedl premiér. Podle něj je vláda proevropská, podporuje tendence, které udrží Evropu pohromadě, a k prioritám patří zajištění bezpečnosti a hospodářského růstu.

I podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je Česko aktivním mezinárodním hráčem. "Jsem přesvědčen, že postupujeme koncepčně, možná víc než kdykoli jindy," řekl šéf diplomacie.

"Říkáme v zahraničí totéž, co říkáme tady doma. A byl bych rád, aby to platilo pro všechny, kdo naši zemi v zahraničí reprezentují," dodal předseda vlády, aniž byl konkrétnější.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala nicméně připomenul rozmíšky mezi členy vlády, k nimž vedlo oficiální setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Fiala také poukázal na roli prezidenta Miloše Zemana, který podle něj nenaplňuje v duchu ústavy vládní diplomacii, ale stal se autonomním.

 

Témata:  Bohuslav Sobotka Čína Lubomír Zaorálek

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy