Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do ČR přijel íránský ministr zahraničí

Íránský ministr zahraničí Muhammad Džavad Zaríf
Íránský ministr zahraničí Muhammad Džavad Zaríf
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Česká republika nabízí Íránu své zkušenosti z ekonomické transformace. Má také zájem na prohloubení politické i hospodářské spolupráce a na posílení turistické výměny.

Po dnešním jednání s íránským ministrem zahraničí Mohammadem Džavádem Zarífem to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). O rozvoji ekonomické spolupráce dnes Zaríf, který do Prahy přijel s početnou podnikatelskou delegací, jednal i s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD).

"V České republice se zájmem sledujeme snahy íránského vedení směrem k transformaci a modernizaci národní ekonomiky. A jsme připraveni podělit se o naši transformační zkušenost, kterou jsme získali na základě politických změn, k nimž v České republice došlo v roce 1989," uvedl Sobotka v tiskovém prohlášení.

"V naší vzájemné spolupráci také vnímáme mnohem větší potenciál například v oblasti vzájemného turismu. Turistická výměna mezi oběma zeměmi může přispět k lepšímu poznání a vzájemnému porozumění, a tím zvýšit odolnost vůči dezinformacím," uvedl dále premiér.

Témata:  Bohuslav Sobotka Írán Muhammad Džavad Zaríf

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy