reklama

Počkat je totiž potřeba na to, jak se k nedokončené dohodě po nástupu do úřadu v lednu příštího roku postaví administrativa nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová na závěrečné tiskové konferenci po dnešním jednání ministrů odpovědných za mezinárodní obchod novinářům v Bruselu řekla, že do konce roku je třeba vyjasnit, jak daleko se jednání dostala. "Musíme počkat na novou administrativu, abychom viděli, co se stane. Je rozumné očekávat, že přestávka nastane, ale teprve se uvidí, jak dlouhá bude," podotkla.

Podle Malmströmové má dohoda z evropského i amerického pohledu velký smysl. "Budeme připraveni jednání obnovit, jakmile bude nová vláda (v USA) cítit, že je připravena. Ale míč je na jejich straně hřiště," dodala.

Slovenský ministr hospodářství Peter Žiga k TTIP poznamenal, že Evropská unie nikdy nezavírá dveře pro dialog.

Právě Trumpův postoj k TTIP - stejně jako k řadě dalších otázek společného zájmu - není zatím v Bruselu zcela jasný. Unijní diplomaté v posledních dnech mimo záznam přiznávají, že s republikánským kandidátem a jeho okolím měli před volbami jen minimální kontakty.

Ministři pro mezinárodní obchod dnes v Bruselu diskutovali nejen o TTIP, ale také o dalších unijních obchodních smlouvách, podepsána dnes ostatně byla dohoda s Ekvádorem. Obsáhleji se vztahy s USA po volbách budou zaobírat ministři zahraničí osmadvacítky - nejprve v neděli večer na neformální večeři, kterou pořádá šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, a pak v pondělí na řádné ministerské radě.