Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výměna ministrů? Sobotka právě nahrál Babišovi, píší média

Vláda ČR: Bohuslav Sobotka /ČSSD/ a Andrej Babiš /ANO/
Vláda ČR: Bohuslav Sobotka /ČSSD/ a Andrej Babiš /ANO/
Foto: Vláda.cz

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) včera oznámil změny ve vládě. Odejde z ní ministr zdravotnictí Svatopluk Němeček a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Podle dnešních komentářů v českých denících to nahrává hnutí ANO, ale také prezidentovi Miloši Zemanovi.

Sobotka odvoláním Dienstbiera zcela odpískal svůj povolební záměr získat obyvatele velkých měst a mladé voliče, konstatuje Alexandr Mitrofanov v Právu. Připomíná aféru kolem "kulichů", tedy protekčních pacientů, šéfa motolské nemocnice Ludvíka, který má nahradit Němečka.

"Babiš by ho mohl těmi kulichy umlátit, kdyby chtěl, protože větší dárek jeho tažení proti ´proti zkorumpovaným tradičním politikům´ mu Sobotka snad ani dát nemohl," poznamenává. Němeček byl navíc ten, po jehož hlavě toužil Babiš nejvíc, "takže dvě koblihy Babišovi", uvádí Právo.

Další dva dárky směřují na Hrad a k bratrstvům v ČSSD. Tam i onde si přáli Dienstbierův pád. Pro Sobotku jde o riskantní investici. Nic nenaznačuje, že by Sobotkova opatření byla tím průlomem, který by měl zastavit úprk voličů ČSSD k Babišovi.

Dienstbier mnohé iritoval, ale proč měnit ministra zdravotnictví, kterého kritizoval zejména arcinepřítel Babiš, ptá se v LN komentátor Petr Kamberský. Podle něj obětoval Sobotka dva své ministry výměnou za hlasy pražské stranické organizace.

"Výměna ministrů necelý rok před konáním parlamentních voleb je jen marketingovým trikem pro voliče. Žádný nový ministr ve svém rezortu nebude pár měsíců před volbami schopen téměř nic prosadit. Otázkou zůstává, zda to vlastně vzhledem k vládnutí současné vlády není dobře. Výměna ministra zdravotnictví navíc znejišťuje občany v situaci, kdy není jasné, zda bude příští rok zajištěno provozování letecké záchranné služby," komentoval změny v kabinetu Petr Fiala, předseda opoziční ODS.

Témata:  Bohuslav Sobotka vláda Andrej Babiš

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy