Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Premiér Sobotka by v prezidentské volbě upřednostnil Zemana před Horáčkem

Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Hostem dnešních Otázek Václava Moravce byl premiér Bohuslav Sobotka. Kdyby podle něj měla ČSSD vybírat ve druhém kole prezidentských voleb mezi Milošem Zemanem a podnikatelem Michalem Horáčkem, podpořila by hodnotově bližšího kandidáta.

"Platí, že pro nás hodnotová orientace je důležitá...V řadě věcí se Miloš Zeman posouvá do takové národně-konzervativní pozici, nicméně v řadě věcí zastává názory, které jsou blízké názorům ČSSD," uvedl Sobotka.

Doplnil, že v okolí Horáčka převažují "lidé s výraznou pravicovou hodnotovou orientací a těžko lze předpokládat, že tímto směrem by se mohla sociálnědemokratická strana vydat".

ČSSD nicméně s výběrem svého kandidáta do prezidentských voleb počká na jaro příštího roku, kdy už bude známo, kdo chce do voleb jít. Premiér dál počítá se stranickou diskusí o příští hlavě státu, která vyvrcholí vnitrostranických referendem.

Témata:  Bohuslav Sobotka Michal Horáček Miloš Zeman

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy