Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká radarová základna v Česku? Sobotka má jasno

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - Obnovení debaty o vybudování americké radarové základny v Česku, o které mluvil spolupracovník nového prezidenta USA Rudy Giuliani, označil dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) za sci-fi.

Bývalý newyorský starosta Giuliani po zvolení Donalda Trumpa řekl: "Znovu zavedeme jaderný štít pro Polsko i Českou republiku."

"Tohle je sci-fi, které se nenaplní," reagoval Sobotka v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Pro Evropu je nyní podle Sobotky prioritou ukončení války v Sýrii, odkud do Evropy dlouhodobě míří uprchlíci. "Jde o to, jestli chce Trump vyeskalovat vztahy s Ruskem, nebo využít situace, kdy se mění prezident USA, a konečně se dohodnout o Sýrii," poznamenal premiér.

Naopak Miroslava Němcová by obnovení debat o radaru uvítala. Právě za vlády ODS se o umístění radaru v Brdech intenzivně jednalo.

Trump ve volební kampani mluvil také o tom, že USA by nemusely přijít na pomoc v případě ruské agrese státům, které nebudou plnit své rozpočtové povinnosti v rámci NATO.

Česko bude na armádu dávat dvě procenta HDP, ke kterým se zavázalo, až po roce 2025. Podle Sobotky by obrana dříve nebyla schopna tolik peněz utratit. "Postupné navyšování dává smysl, jinak by se peníze přesouvaly do rezervního fondu. Nesouhlasím s tím, aby se nakupovalo za každou cenu," řekl Sobotka.

Témata:  Bohuslav Sobotka Armáda České Republiky NATO (Severoatlantická aliance)

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy