Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka a Hamáček se v Praze sešli s Nikoličem, podpořili vstup Srbska do EU

Do Prahy zavítal srbský prezident Tomislav Nikolić, sešel se s Milošem Zemanem
Do Prahy zavítal srbský prezident Tomislav Nikolić, sešel se s Milošem Zemanem
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes v Praze jednal se srbským prezidentem Tomislavem Nikoličem. Stejně jako včera prezident Miloš Zeman vyjádřil Bělhradu podporu na jeho cestě do Evropské unie.

Sobotka na twitteru uvedl, že Česko vstup Srbska do Evropské unie jednoznačně podporuje. Na začátku listopadu se český premiér setkal v Rize u příležitosti summitu 16 evropských zemí s Čínou se srbským předsedou vlády Aleksandarem Vučičem. Tehdy uvedl, že jednání o vstupu balkánských zemí do EU nesmí ustrnout a musí zůstat prioritou. Jejich vstup do unie označil za důležitý pro stabilitu EU.

Mezi tématy byl dnes i obchod a migrační krize. Mluvčí vlády Martin Ayrer na twitteru uvedl, že srbský prezident v Kramářově vile poděkoval za pomoc při řešení migrace.

Také předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) se dnes soustředili na vstup Srbska do unie. "ČR podporuje proevropské směřování Srbska. Nepřijde mi fér, aby Srbsku byly v rámci procesu kladeny obtížně splnitelné podmínky, které například ČR během přístupového procesu neměla," řekl Hamáček při jednání s Nikolićem. Minulý týden navštívil Hamáček krajany v srbském Banátu a prezidentovi děkoval za menšinovou politiku. "Naši krajané se těší velké podpoře tamní vlády," uvedl.

Témata:  Bohuslav Sobotka Jan Hamáček Tomislav Nikolić

Aktuálně se děje

17. května 2024 10:39

Belgický moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění premiéra De Crooa

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.