Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čunek vystoupil u Jílkové kvůli homosexuálům. A těm se jeho slova líbit nebudou

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo
Michaela Jílková v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda koncem října schválila návrh novely zákona o registrovaném partnerství, podle které by homosexuální páry mohly žádat o osvojení biologického dítěte jednoho z partnerů. Změna by měla poskytnout větší právní jistotu dětem v registrovaných partnerstvích. Ne všem se ale líbí. V pořadu České televize Máte slovo dokonce padala slova o tom, že homosexuálové jsou nenormální a handicapovaní.

Hned na začátek pořadu se se svým příběhem svěřila diskutující Jana Hámková. Ta má biologickou dceru, kterou vychovává s partnerkou. S ní je v registrovaném partnerství. Poukázala však na to, že v době natáčení pořadu je s dcerou partnerka sama doma. A kdyby se holčičce něco stalo a musela do nemocnice, její partnerce ani nepodají informaci o stavu dcery. V podstatě by vůči ni v tu chvíli měla takový práva, jako kdokoliv jiný ve studiu. Lidovecký senátor Jiří Čunek zdůraznil, že její partnerka není matka holčičky, přestože ji vychovává. „Připadá mi, že všichni gayové a lesby jsou neustále nemocní," opáčil jí senátor s tím, že použila klasický argument o nemocnicích, který zazněl už stokrát. „Současná právní úprava stačí, jde o minoritní miniproblém, který se dá řešit i jinak. Média nám to předkládají jako celospolečenský problém, ale ve skutečnosti jsou problémy společnosti jiné," začal zostra lidovec.

Hámková sice uznala, že problém s nemocnicí zle řešit plnou mocí, zároveň ale argumentovala tím, že tento dokument nemůže vypisovat stokrát denně, když bude potřebovat její partnerka vyzvednout dceru třeba ze školky. „Navíc plánujeme druhé dítě, které porodí moje partnerka. Takže to budeme mít každá k dětem jiná práva?" nechápala lesbická matka. Dětský klinický psycholog Jaroslav Šturma sice přiznal, že chápe důvody diskutující matky, přesto je podle něj důležité respektovat především práva dítěte – a to z hlediska vývoje potřebuje otce i matku, aby se s rodiči mohlo identifikovat, učit se a porozumět druhé polovině lidstva.

Homosexualita je nepřirozená, lidé se pro ni rozhodli

Poslankyně hnutí ANO Radka Maxová však připomněla, že plná vůle nedokáže vyřešit problémy s vyživovací povinností nebo dědictvím. „Zásadní věcí je, aby byly práva dětí ošetřena stejně jak v heterosexuálních, tak i v homosexuálních párech," má jasno Maxová, která připomněla, že momentálně se tato diskuze přímo dotýká asi 1000 dětí a že se tento počet bude zvyšovat. „Lidi se rozhodli pro tento nepřirozený způsob života, ale neměli bychom favorizovat nikoho, kdo nerespektuje přirozený vzorec otec-matka-dítě. Ať si žije v tom svém, ale nepokouší se napodobit skutečnou rodinu," tvrdě udeřil Čunek. Jeden z diváků se proto senátora zeptal, co považuje za přirozené. „Paní Hámková si nic nevybrala, to není kulturní volba," připomněl mu divák. Šéf mladých křesťanských demokratů Jan Gregor zmínil, že homosexuálové nejprve chtěli registrované partnerství a teď i osvojení. Naznačil, že tak to může pokračovat i do budoucna.

Psycholog Šturma pak nadhodil otázku, zda je princip anonymního dárce spermatu v zájmu dětí. „Podle mě ne," má jasno. V tom jej podpořila i psychoterapeutka a ředitelka institutu NATAMA Petra Winnette, podle které má dítě právo znát své rodiče a hledat své kořeny. Připomněla však, že stejný problém už teď vzniká také u celé řady dětí z heterosexuálních párů. „Je šílené psát do rodného listu dvě matky nebo dva otce, proboha," nevěřícně zíral Čunek. Podle matky tří dětí a předsedkyně Výboru na ochranu práv dětí Jany Jochové Trlicové je špatně už to, že Hámková plánuje přivést na svět dítě a zapřít mu otce. „Já ho ale nezapírám," odmítla nařčení matka. „Tak proč nežijete s otcem?" tázala se jí Jochová, čímž rozesmála nejen publikum, ale i diskutující protistranu.

O děti vám jde, jen když zapadají do vašeho vzorce

„Říkáte, že vám jde o děti, ale jde vám o ně jde jen pokud pasují do vzorce. Dítěti mohou dát lásku a bezpečí i lidé, kteří ho nezplodili. Špatná zpráva pro vás je, že svět není muzeum, které funguje podle dogmat, která prosazujete," spustila divačka, která připomněla, že se řeší reálný problém paní Hámkové a jejího dítěte. „Pánbůh to zvoral. To je silné slovo," podivoval se Čunek. „Pořídila si dítě proti zákonům přírody. Děti se rodí z lásky muže a ženy, to je ten ideál," trvala na svém Jochová. Mladý lidovec Gregor pak připomněl, že pokud bude do rodného listu napsána i druhá matka, otec dítěte přijde úplně o možnost někdy získat otcovská práva. Další z divaček mu ale vmetla do tváře, že to je každodenní realita i v dnešních heterosexuálních vztazích.

„Bojuji za to, abychom to nepokládali za přirozené. Vše, co je proti přírodě, se nám hrubě nevyplatí. Jsou to abnormální věci. Důležitá je podpora normální rodiny. Ti ostatní se vydali na cestu s handicapem, protože nežijí ve svazku muže a ženy. Musí vzít svůj kříž a smířit se s tím, že nebudou mít děti. Taky máme dvě olympiády. Jedna olympiáda je pro zdravé sportovce a pak je tu druhá olympiáda pro handicapované. Aby měli šanci," sáhodlouze vysvětloval lidovec. „Takže my jsme pro vás něco jako paralidi?" ozvalo se z publika. Čunek však pokračoval. „Jste handicapovaní, nezastírejme to," dodal. Diskutujícím se však silně nelíbilo, že senátor část populace ocejchoval jako „postiženou". „To není normální, to nemůžete myslet vážně," divil se jeden z mužů v publiku. V reakci na to, co je „přirozené" Hámková uvedla, že cítí „přirozenou touhu po dítěti". „A dítě cítí přirozenou touhu po matce a otci," opáčila Jochová.

Nikdy v minulosti homosexuálové takto neurčovali rodinnou politiku

Diskuze se následně otočila ke studiím, které zkoumají život dětí vyrůstajících v homosexuálních rodinách. Zastánci osvojení dětí partnerem připomněli, že většina studií hovoří v jejich prospěch. Moderátorka Michaela Jílková také zdůrazňovala, že je třeba si uvědomit, že by třeba paní Hámková v případě, že změna projde a ona se se svou partnerkou rozejde, bude muset platit výživné, nebo že její dcera bude umístěna do střídavé péče, nebo dokonce do péče její přítelkyně. To vše si prý ale žena žijící v registrovaném partnerství uvědomuje.

Z publika se velmi důrazně ozvala také jedna učitelka. Podle ní to vypadá, že chce někdo experimentovat s lidmi. „Člověk je tady už tisíce let, byly tady různé civilizace, ale nikdy homosexuálové neurčovali rodinnou politiku," zlobila se. S dětmi prý při výuce probírá třeba rodokmeny a tak neví, jak by všem dětem vysvětlila, že jeden jejich spolužák má dvě maminky nebo dva tatínky. „Já bych jim řekla, že je to politický problém," udeřila. „Pokud neumíte vysvětlit dětem, že jejich spolužák má dva otce nebo dvě matky, možná byste se měla vrátit do školy a poučit se," vrátila jí úder Maxová. „Vy nás terorizujete. To nikdy dětem vysvětlovat nebudu," pokračovala si ve svém učitelka.

Kastujete lidi podle oientace, jste rasisti

Další z divaček naznačila, že situace, kdy dítě vychovávají dvě ženy – matka a babička – jsou dnes velmi časné. Děti podle ní musí vidět, jak se v páru zvládají konflikty a jak spolu lidí jednají – a to se mohou naučit i u páru stejného pohlaví. Ke konci pořadu se ke slovu opět dostal Čunek. Podle něj se neustále posunuje hranice a míchají se práva dětí a rodičů. „Společnost a my jako zákonodárci máme vést člověka k odpovědnosti za vlastní život. A nám tady druhá strana říká - mně to nevyšlo. A co já s tím mám dělat? Já to mám platit? Pokud gayové a lesby chtějí mít děti, měli by je mít v heterosexuálním svazku. V sobeckém světě se ale dětí nikdo neptá," zuřil.

Divačka se jej proto zeptala, co by se muselo stát, aby homosexuální lidi a jejich vztahy považoval za normální. „Pokud normální člověk ví, jak se rodí děti, tak se to stát nemůže," opáčil. „Takže to není o vědě a argumentech," posteskla si divačka. „Naše civilizace si myslí, že nás dopředu posunou jen vědci a výzkumy," dodal Čunek. Celé debata některé velmi vytočila. Zástupce mladých zelených tvrdil, že odpůrci osvojení „kastují lidi podle orientace", což označil za rasismus. „Uvědomujete si, že i my dokážeme žít stejně kvalitní životy jako vy," dodal.

Témata:  Máte slovo Jiří Čunek 1 homosexuálové

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.