Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý ministr Věcí Veřejných Bárta může získat odškodné 20 milionů, spor se znovu projedná

Vít Bárta /VV/, předseda strany
Vít Bárta /VV/, předseda strany
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Městský soud v Praze dnes částečně zrušil rozsudek, podle kterého neměl exministr dopravy a bývalý šéf Věcí veřejných Vít Bárta nárok na miliony od státu za trestní stíhání. Spor se musí projednat znovu.

Bárta byl obvinění z korupce pravomocně zproštěn v březnu 2013, tedy po dvouletém stíhání. Obžaloba tvrdila, že dal úplatek tehdejším stranickým kolegům, poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně.

Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Bárta, který v souvislosti s kauzou rezignoval na funkci ministra, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil.

Bárta chtěl od státu 20 milionů za zásah do svého osobního i politického života, další tři miliony žádal za nesprávný úřední postup. Obvodní soud pro Prahu 2 loni jeho žalobu zamítl se zdůvodněním, že žádost o odškodnění podal po překročení šestiměsíční promlčecí lhůty. S tím dnes odvolací soud nesouhlasil a případ nařídil znovu projednat.

Témata:  Vít Bárta odškodnění

Aktuálně se děje

2. května 2024 18:59

Těžký úder pro Putina: Ukrajinské drony vyřadily rafinerie, Rusům už došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy