Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České Radiokomunikace ve středu spustí první přechodovou síť pro DVB-T2

televize
televize
Foto: David Trlica, Globe24.cz

Praha - České Radiokomunikace ve středu spustí v Praze a ve středních Čechách první přechodovou televizní síť pro standard pozemního vysílání DVB-T2.

Ta poběží souběžně s vysíláním ve stávajícím standardu DVB-T a má sloužit k tomu, aby měli diváci čas se na přechod na DVB-T2 připravit. Vyplývá to z materiálů společnosti.

Celkem mají do konce roku 2017 vzniknout dvě až tři přechodové sítě, které budou vysílat dva až tři roky souběžně se stávajícími multiplexy.

Vysílače v Praze na Žižkově a na Cukráku postupně doplní dalších 24 oblastí. Celkové pokrytí přechodovou sítí má být na úrovni téměř 98 procent populace. Po vypnutí stávajících sítí a spuštění standardních sítí DVB-T2 jejich komerčními provozovateli přestanou přechodové sítě fungovat.

K přechodu na DVB-T2, které umožní vysílat na nižším počtu frekvencí větší počet televizních programů, by mělo dojít 1. února 2021, konečný termín ještě bude schvalovat vláda. Vzniknout by mělo celkem šest vysílacích sítí namísto stávajících čtyř multiplexů pro DVB-T. Uvolněné frekvence v pásmu 700 MHz stát využije pro rychlé mobilní sítě.

Témata:  digitalizace televize

Aktuálně se děje

19. května 2024 16:41

ANO by vyhrálo parlamentní volby, volila by ho téměř třetina lidí

Nejsilnější opoziční hnutí ANO by na přelomu dubna a května volila téměř třetina voličů, vyplývá z modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Samostatně by se do Poslanecké sněmovny dostalo šest politických stran a hnutí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.