Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jandák už nebude kandidovat na poslance. Uchází se o post člena Rady Českého rozhlasu

Vítězslav Jandák /ČSSD/
Vítězslav Jandák /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD) už nebude v podzimních sněmovních volbách obhajovat poslanecký mandát. Nyní se uchází o místo člena Rady Českého rozhlasu. Pokud by Jandák uspěl, mandát v dolní komoře by mu zanikl kvůli neslučitelnosti funkcí už dřív. Jeho rozhodnutí na podzim nekandidovat by zůstalo beze změny i v případě, že by ho poslanci do rozhlasové rady nezvolili.

"Tak jako jsem se rozhodl, že budu kandidovat, tak jsem se rozhodl že nebudu kandidovat," řekl dnes ČTK Jandák. V dolní komoře nyní působí třetí volební období, celkem tedy přes deset let. "Mám takový pocit, že se člověk nemůže ve Sněmovně narodit i žít a zemřít. Mám pocit, že člověk se musí znovu okysličit a znovu nabrat nějakou sílu mezi normálními lidmi," podotkl devětašedesátiletý Jandák.

Na tři místa Radě Českého rozhlasu, která se uvolní v červnu, kandiduje 22 lidí. Mandát v devítičlenné radě obhajují historik Michal Stehlík, kazatel Ervín Kukuczka a mediální analytik Ivan Tesař, chtěl by se do ní vrátit například někdejší místopředseda Bohuš Zoubek. Nově by rozhlasu chtěli radit spolu s Jandákem mimo jiné Zbigniew Czendlik, hudebník Mikoláš Chadima nebo textař Michal Prostějovský.

Pokud by Sněmovna Jandáka do rady zvolila, poslanecký mandát by mu zanikl s nástupem do nové funkce, mohl by se ho ale případně vzdát i dřív. Za Jandáka by potom měl nastoupit do dolní komory jako první náhradník z příslušné kandidátní listiny senátor Karel Kratochvíle. Do horní komory byl zvolen v roce 2014. V případě, že by se Kratochvíle náhradnické pozice vzdal, poslanecký mandát by vznikl starostovi jihočeské Volyně Václavu Valhodovi.

O případném dalším angažmá v politice, například o kandidatuře do horní komory, místopředseda sněmovního školského a kulturního výboru Jandák neuvažuje. "Američané mají krásné přísloví: Nač se bát zítřků, třeba nepřijdou," poznamenal.

Témata:  Vítězslav Jandák Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.