Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V radě Českého rozhlasu bych mohl být politikům oponentem, plánuje Jandák

Vítězslav Jandák /ČSSD/
Vítězslav Jandák /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Posílit odolnost Rady Českého rozhlasu vůči politickým tlakům a být v ní oponentem politikům. Za své priority po případném zvolení do rady rozhlasu to při dnešním slyšení před sněmovním volebním výborem označil poslanec ČSSD Vítězslav Jandák, který se o tuto funkci uchází. Další kandidáti nabízeli především své odborné znalosti z oblastí, v nichž působí.

Poslanci na dnešní veřejné slyšení pozvali 22 kandidátů do rozhlasové rady a na odpoledne osm kandidátů do Rady České televize. Zbývající kandidáty do televizní rady vyslechnou ve středu. Členy rady volí Sněmovna.

Dlouholetý poslanec Jandák, který byl i ministrem kultury, z politiky odchází a svůj poslanecký mandát na podzim obhajovat nebude. Pokud by ve volbě do rady uspěl, mandát v dolní komoře by mu zanikl kvůli neslučitelnosti funkcí.

Další kandidát, katolický kněz Zbigniew Czendlik, se nemohl veřejného slyšení zúčastnit, protože je v USA. Jeho dopis přečetl předseda výboru Martin Komárek (ANO). "Poslání rozhlasu vidím v budování světa kolem," napsal. "Rád bych v roli člena rady vedl horizontální komunikaci na úrovni rady a také vertikální komunikaci, která směřuje od posluchače přes zaměstnance Českého rozhlasu až ke generálnímu řediteli a zpět," uvedl.

Úřednice ministerstva kultury Dana Francová poslancům řekla, že se chce jako ekonomka podílet na řešení zásadního problému ČRo, kterým je podle ní financování dalšího rozvoje rozhlasu. V minulosti v ČRo pracovala jako ředitelka odboru vysílacích poplatků.

Rada ČRo je devítičlenná, Rada ČT má 15 členů. Do obou rad budou poslanci volit po třech nových členech jako náhradu za nynější radní, kterým skončí jejich volební období v červnu. Mandát v rozhlasové radě obhajují historik Michal Stehlík, kazatel Ervín Kukuczka a mediální analytik Ivan Tesař. V Radě ČT skončí v červnu mandát Reného Kühna, Jiřího Závozdy a Michala Jankovce.

Obě rady představují orgány, jejichž prostřednictvím veřejnost uplatňuje právo kontrolovat činnost veřejnoprávních médií. Do jejich působnosti patří například právo jmenovat a odvolávat generální ředitele a schvalovat rozpočty a závěrečné účty.

Témata:  Vítězslav Jandák Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Český rozhlas

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.