Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inspektoři našli 'éčka' v bubble tea bez chemických barviv

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) opět kontrolovala jakost a bezpečnost sortimentu bubble tea. Pozornost inspektoři věnují nejen prodávaným nápojům, ale i ingrediencím pro jejich výrobu. V některých výrobcích našli potravinářská aditiva, obecně "éčka", přestože se nabízel jako nápoj bez chemických barviv.

Při kontrole v provozovně Bubble Tea Elephant (provozovatel: Veronika Padrtová) na ulici K nemocnici v Novém Jičíně inspektoři SZPI zjistili nevyhovující nápoj označený jako SIRUP BEZ CHEMICKÝCH BARVIV MANGO 30 ml + ZELENÝ JASMÍNOVÝ ČAJ 370 ml.

Přestože informace umístěná v provozovně jasně informovala spotřebitele, že se jedná o nápoj ze sirupu bez chemických barviv, laboratorní rozbor SZPI zde prokázal přítomnost látky tartrazin, žlutého barviva známého i pod označením E 102.

Dále inspektoři v provozovně odebrali k analýze ingredienci k přípravě bubble tea označenou jako KULIČKY BEZ CHEMICKÝCH BARVIV JAHODA. I zde laboratorní rozbor prokázal přítomnost barviva – allura červeň – E 129.

Nabízením nápojů s označením „bez chemických barviv“, přičemž v hodnoceném nápoji a surovině k přípravě nápoje byla barviva prokazatelně přítomna, provozovatel porušil evropské nařízení k označování potravin. Potravinářská inspekce dle svého webu uložila provozovateli, aby označení nápojů uvedl do souladu s požadavky zákona a zahájí s ním správní řízení o uložení pokuty.

Bubble tea je v Česku stále poměrně novinkou. Nápoj vznikl na Tchaj-wanu a říká se mu také perlivý či bublinkový čaj. Vyrábí se smícháním mléka s čajem, ovocným sirupem a cukrem. Čaj se podává studený. Oblíbený je právě ten, do něhož se přidávají želé kuličky s různou příchutí. Velkou oblibu si získal především u teenagerů, přestože je proti ostatním nápojům relativně drahý.

Témata:  SZPI nápoje potraviny lidé

Aktuálně se děje

17. května 2024 14:04

Slovenský premiér Robert Fico podstoupil další operaci

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-SD) absolvoval v pátek chirurgický zákrok. Jeho stav je stabilizovaný, ale nadále vážný. Informovaly o tom vicepremiér Robert Kaliňák (Směr-SD) a ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.