Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Starostou Vsetína se stal lidovec Růžička

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Vsetín – Lidovce Jiřího Čunka dnes v čele Vsetína nahradil jeho stranický kolega Jiří Růžička. Ten byl jediným kandidátem na starostu, hlasovalo pro něj 17 z 18 přítomných zastupitelů.

Vsetín vede menšinová koalice lidovců a hnutí ANO a STAN, v jednadvacetičlenném zastupitelstvu má jen deset křesel. V opozici je ČSSD, Koalice pro otevřený Vsetín (KOV), ODS, komunisté a TOP 09.

Od roku 2004 působil Růžička jako ředitel obecně prospěšné společnosti Elim Vsetín poskytující sociální služby, vede také Potravinovou banku ve Zlínském kraji. „Tyto aktivity hodlám v nejbližší době opustit. Pozice starosty je opravdu na celý úvazek," řekl dnes Růžička.

Na dnešním zastupitelstvu nejdříve složil slib zastupitele, nahradil tak Čunka, který minulý týden rezignoval také na funkci zastupitele.

Podporu získal napříč politickým spektrem, hlasovali pro něj všichni přítomní zastupitelé, pouze on se zdržel hlasování. Zastupitelka Taťána Valentová Nersesjan (ČSSD), která byla dříve krajskou radní zodpovědnou za sociální oblast, vyzdvihla jejich dřívější spolupráci. Stejně se vyjádřila Iveta Táborská z ODS, podle které je Růžička pro Vsetín dobrá volba.

Nový starosta se nyní podle svých slov nejdříve seznámí s chodem úřadu i rozpracovanými projekty. Za největší priority považuje změnu prostoru kolem nádraží a městského úřadu.

Čunek svou rezignaci avizoval již loni po úspěchu v krajských volbách, které lidovci vyhráli a Čunek se stal hejtmanem. Je také senátorem za Vsetínsko. Navíc nevyloučil, že se na květnovém sjezdu strany bude ucházet o křeslo předsedy celostátní KDU-ČSL.

Témata:  Vsetín Jiří Čunek 1 KDU-ČSL

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 12:02

Jurečka: Bez důchodové reformy hrozí výrazné snížení důchodů nebo zvýšení daní

Bez důchodové reformy hrozí v budoucnosti buď výrazné snížení výše důchodů nebo zvýšení daní. Ministr práce Marian Jurečka zdůraznil, že navrhované změny, včetně navyšování důchodového věku nad 65 let, mají za cíl udržet propad systému penzí na úrovni jednoho procenta HDP, což odpovídá loňským hodnotám.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy