Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pelikán opět navrhl jmenování šéfa Vězeňské služby Dohnala generálmajorem

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) by se mohl opět dostat do křížku s prezidentem Milošem Zemanem. Znovu totiž navrhl jmenovat ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala generálmajorem a opakovaně usiluje také o jmenování Dohnalova náměstka pro vzdělávání Simona Michailidise brigádním generálem.

Vláda dnes Pelikánův materiál schválila. Ministr chce, aby prezident Dohnala a Michailidise jmenoval o státním svátku 8. května. "Při výkonu funkce prokazují vysokou profesionální připravenost a všestranné praktické zkušenosti. Dobrých výsledků dosahují i na úseku mezinárodní spolupráce s partnerskými zahraničními bezpečnostními sbory," píše v dokumentu.

"Beru to s velkou pokorou a myslím, že by nebylo korektní, abych se k tomu nyní vyjadřoval," reagoval Dohnal.

Z povýšení v říjnu 2016 sešlo podle některých informací v souvislosti s tím, že Pelikán v Senátu po návštěvě dalajlamy otevřeně kritizoval pročínské vyjádření ústavních činitelů. Ministr tehdy uvedl, že je rád, že se celá země "nepřidala k politice bezpáteřního ponižování před čínskou mocností".

Narážel na předchozí prohlášení Zemana, premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a předsedů obou komor Parlamentu o tom, že schůzky politiků s dalajlamou by se neměly považovat za výraz změny oficiální politiky Česka vůči Číně.

Témata:  Robert Pelikán Miloš Zeman Petr Dohnal

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.