Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Společnost Philip Morris ČR vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 1000 Kč

Cigarety, kouření
Cigarety, kouření
Foto: Pixmac

Praha - Společnost Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 1000 korun. Rozhodla o tom dnešní řádná valná hromada. Za rok 2015 akcionáři získali 920 korun.

Předseda představenstva Árpád Könye řekl, že výše dividendy byla navržena s ohledem na finanční výsledky za léta 2015 a 2016 i budoucí potřeby společnosti. Kutnohorskému výrobci tabáku loni meziročně vzrostl čistý zisk o 7,7 procenta na 2,8 miliardy Kč. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 5,4 procenta na 11,5 miliardy korun.

"Schválená dividenda představuje rozdělení téměř celého zisku za rok 2016, a zajišťuje tak našim akcionářům hrubý výnos ve výši 7,6 procenta na akcii dle ceny akcií z 30. prosince 2016," uvedl Könye.

Růst čistého zisku a konsolidovaných tržeb v roce 2016 byl dán podle vedení firmy především příznivým vývojem objemu prodejů a míry zastoupení jednotlivých značek při prodejích v Česku a na Slovensku a zároveň příznivým vývojem cen v ČR. Provozní zisk firmy se zvýšil o 8,4 procenta na 3,5 miliardy korun. Tržby v tuzemsku bez spotřební daně a DPH vzrostly o 5,7 procenta na šest miliard Kč.

Objem domácího odbytu stoupl o 3,9 procenta na 9,2 miliardy kusů cigaret, na Slovensku o 0,7 procenta na čtyři miliardy cigaret. Tržní podíl v ČR se zvýšil o 0,2 procentního bodu na 46,1 procenta, na Slovensku o 0,1 procentního bodu na 57,1 procenta. Celkový trh cigaret vzrostl v Česku o 0,1 procenta a na Slovensku o 0,3 procenta klesl.

Vedení akcionářům oznámilo, že firma začne v druhé polovině letošního roku distribuovat v Česku a na Slovensku výrobky iQOS, ve kterých se na rozdíl od běžných cigaret tabák zahřívá. Úroveň škodlivých a potenciálně škodlivých látek je podle vedení firmy v těchto produktech o 90 až 95 procent nižší.

Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků. V Česku zaměstnává přes 1000 lidí.

Témata:  Philip Morris ekonomika cigarety

Aktuálně se děje

17. května 2024 20:49

Slovensko dementuje nepravdivé informace: Atentátník nebyl liberál ani extremista

Slovenskem otřásl atentát na premiéra Roberta Fica. Střelcem, který po výjezdním jednání vlády pětkrát vystřelil na premiéra, byl Juraj Cintula. Internetem okamžitě začaly kolovat informace o "SBSkáři z Levic". Některé se však ukázaly jako nepravdivé.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.