Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hybridní hrozby mohou mít fatální dopad na demokracii, varuje Sobotka

Bohuslav Sobotka v OSN
Bohuslav Sobotka v OSN
Foto: unmultimedia.org

Praha - Pokud se nebude hybridním hrozbám věnovat dostatečná pozornost, mohou mít fatální dopady na demokracii. Česko je připraveno proti takovým hrozbám bojovat. Na konferenci o dezinformacích Stratcom summit, který pořádá nevládní instituce Evropské hodnoty, to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Sobotka svůj projev zahájil citátem novináře Ferdinanda Peroutky, který uvedl, že si nikdo nemůže dovolit nevidět fakta. "Domnívám se, že slova od této významné osobnosti české žurnalistiky, slova aktivního ochránce demokracie, jejích základních principů, jsou dnes platná stejně jako před 65 lety," řekl Sobotka. Kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana o Peroutkovi se nyní vede soudní spor. Někteří historici a politici vyzvali Zemana k omluvě, prezident to odmítl.

Podle Sobotky je v současné době důležité vědět, co jsou fakta a jak je rozeznat od zpráv nepravdivých nebo od zpráv, které byly záměrně překrouceny. "Zjistit jejich původ a spolehlivost, je však úkolem téměř nadlidským," řekl Sobotka.

Podle premiéra jsou hybridní hrozby komplexním problém, kterému se musí věnovat dostatečná pozornost. "Mají potenciál ohrozit nejen naši bezpečnost, ale mohou mít fatální dopady rovněž na demokratické zásady a instituce, které jsou základem našeho politického zřízení a jsou také garantem naší osobní svobody," uvedl Sobotka.

Zdůraznil, že Česko chce rozvíjet spolupráci v oblasti bezpečnosti v rámci euroatlantických struktur. Boj proti hybridním hrozbám a dezinformacím vidí jako důležitou součást tohoto úsilí. Premiér připomněl, že na vnitru například začalo fungovat Centrum boje proti hybridním hrozbám a terorismu, které svoje zjištění předává policii, armádě a tajným službám. Jedna z částí odboru se specializuje na odhalování dezinformací z otevřených zdrojů včetně sociálních sítí a jejich vyvracení. "Je prvním krokem k vytvoření sítě dalších partnerských pracovišť," doplnil Sobotka. Odbornou skupinu pro hybridní hrozby má také Bezpečnostní rada státu.

Sobotka se věnoval také roli médií. Veřejnoprávní média by podle něj měla objektivně informovat o důležitých tématech a měla by být podporována ve svém úsilí čelit propagandě a dezinformacím. "Zapomínat bychom rozhodně neměli ani na soukromá média, která rovněž musí ctít základní principy nezávislé žurnalistky. Ctít nestrannost a nezávislost," řekl premiér.

Témata:  Bohuslav Sobotka Evropské hodnoty média

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy