Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Souboj Sobotka versus Zeman? Vítěz je jasný, udeřil europoslanec

Jan Zahradil na 24. kongresu ODS
Jan Zahradil na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Vládní krize je podle hlavních aktérů u konce. Prezident Miloš Zeman odpoledne odvolá vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) z vlády. Na jeho místo v čele ministerstva financí jmenuje poslance Ivana Pilného (ANO). Premiér Bohuslav Sobotka však končí v poli poražených, varuje europoslanec ODS Jan Zahradil.

„Hubené 'vítězství' premiéra Sobotky se dneškem mění v porážku. Proč? Napřed se Sobotka blamoval podáním a opětným zpětvzetím vlastní demise. Do této situace jej sice vmanévroval Zeman, ale působilo to zmateně a trochu směšně,“ popisuje ve zkratce dění europoslanec.

Připomíná také akce, do kterých se zapojila veřejnost. „Vzápětí se zvedla v části veřejnosti vlna nesouhlasu se Zemanem, která našla vyjádření v několika demonstracích - ty však byly mnohem více motivovány osobní neláskou k Zemanovi a Babišovi než podporou Sobotky. Ostatně drtivá většina účastníků demonstrací rozhodně nepatřila k voličům ČSSD,“ myslí si Zahradil.

O sympatie těchto lidí ale pak prý Sobotka definitivně přišel tím, že souhlasil s náhradníkem Babiše Pilným, který se podle něj dá se vším všudy považovat za Babišovu prodlouženou ruku. Babiš se naopak nechoval vůbec hloupě - když mu premiér v náhlém záchvatu 'mužnosti' odmítl dva kandidáty, nezasekl se a přišel se třetím, kterého už odmítnout nešlo. Dosáhl tak svého,“ analyzuje dějí politik.

„A Zeman nechal premiéra 'vycukat' - napřed odjel do Číny s tím, ať si krizi vyřeší sami účastníci (což se stalo), pak Sobotku chvíli nechal vyhrožovat kompetenční žalobou (což samo o sobě působí trapně a žalobníčkovsky) a teď odvolává Babiše a jmenuje Pilného, aniž by dal Sobotkovi možnost s onou žalobou hrát dál nebo si vůbec něco dalšího odehrát. Mediálně to navíc celé přebil milostí pro Kajínka. K.O. to sice nebylo, ale na body premiér s prezidentem prohrál,“ dodává Zahradil.

Témata:  Jan Zahradil Andrej Babiš Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.