Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bělobrádek po sjezdu burcuje: Konec legrácek, musíme víc zabrat

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předběžná kampaň koalice lidovců s hnutím Starostové a nezávislí (STAN) začne už v příštím týdnu a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek dnes slíbil, že udělá vše pro volební úspěch. Koalice musí pro vstup do Sněmovny získat alespoň deset procent hlasů.

"Domnívám se, že pro nás tento sjezd je v podstatě i výkopem předvolební kampaně. My teď po neděli půjdeme v takové prekampani dopředu s tím prvním, čím bychom chtěli upozornit na koalici lidovců a starostů. A zároveň pro nás všechny je to konec legrácek, teď už je třeba trochu více zabrat," řekl Bělobrádek v závěrečném proslovu k delegátům dvoudenního sjezdu.

Slíbil, že udělá všechno pro úspěch koalice lidovců a starostů, a zároveň vyjádřil přesvědčení, že se stejně zachovají i ostatní členové KDU-ČSL.

"Zároveň vám můžu slíbit, že udělám maximum pro to, abych dodal krve do žil i starostům, aby i oni pracovali pro náš společný úspěch na 110 procent," řekl Bělobrádek.

Předseda STAN Petr Gazdík včera řekl, že nepředpokládá, že by se lidovci a STAN úplně sloučili. Starostové jsou podle něj stranou silných osobností, které prošly testem voleb, když usilovaly o své mandáty v zastupitelstvech měst a obcí.

Sjezd koalici lidovců a starostů schválil, přestože někteří delegáti vůči ní měli výhrady. Poslanec Ludvík Hovorka ze Zlínského kraje například navrhoval, aby místo koalice přijala KDU-ČSL zástupce STAN na vlastní kandidátky. Tento návrh podporovali i další delegáti a poukazovali na to, že při takovém postupu by stačilo pro vstup do Sněmovny získat pět procent hlasů. Koalice dvou stran bude mít volební práh dvojnásobný.

Témata:  Pavel Bělobrádek KDU-ČSL koalice KDU-ČSL a STAN

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy