Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát odsouhlasil přísnější kontroly podnikání v pohřebnictví

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Provozovatelé pohřebních služeb budou muset mít zvláštní místnost pro případnou úpravu zesnulých, do níž budou mít přístup také pozůstalí. Posílí se rovněž kontrola v oboru a upraví sankce za prohřešky.

Novinky přinese vládní novela, kterou dnes schválil Senát hlasy 59 ze 68 přítomných členů horní komory. Norma navíc zakáže nejlevnější papírové rakve. Pohřební služby budou muset vydávat podrobné faktury.

Předloha, pokud ji podepíše prezident Miloš Zeman, zajistí podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) ministerstva pro místní rozvoj důstojné zacházení s lidskými těly po smrti. Míří ale třeba i na komerční výstavy o lidském těle. Bude se jich týkat ustanovení, podle něhož nebude možné vystavovat tělo zemřelého bez jeho souhlasu.

Změna nastane také u pohřbívání mrtvě narozených dětí do 500 gramů. Nyní se pokládají za odpad. Nově by rodiče mohli rozhodnout o pohřbení ostatků, na rozmyšlenou by měli čtyři dny. "Vycházíme vstříc poptávce mnoha rodičům," uvedla Šlechtová. Právě o těchto ustanoveních se v horní komoře rozproudila debata. Někteří senátoři z řad lékařů upozorňovali na praktické problémy, které podle nich může přinést.

Zatímco nyní stačí pro vstup do podnikání kurz, po účinnosti vládní novely to bude zkouška. Uchazeč o koncesi s nejméně základním vzděláním by měl mít minimálně desetiletou praxi, zájemce s aspoň středoškolským vzděláním s maturitou nejméně tříletou. O koncesi na provádění balzamace a konzervace budou moci nově žádat při splnění dalších podmínek i lidé s minimálně středním vzděláním s maturitou a pětiletou praxi, už nebudou muset mít výhradně zdravotnické vzdělání.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky pohřebnictví pohřební služba

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy