Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přebytek zahraničního obchodu ČR v dubnu klesl, může za to nižší vývoz

Dovoz a vývoz zboží
Dovoz a vývoz zboží
Foto: Pixabay

Praha - Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) skončila v dubnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 10,6 mld. Kč, který byl meziročně o 13,8 mld. Kč nižší.

Celkovou bilanci v národním pojetí dlouhodobě pozitivně ovlivňuje vysoká kladná bilance s motorovými vozidly (včetně dílů a příslušenství), která však v dubnu 2017 meziročně klesla o 6,4 mld. Kč především kvůli nižšímu vývozu. Další komoditou, která obdobně ovlivnila celkovou bilanci, byly kovodělné výrobky, kromě strojů a zařízení s meziročním poklesem přebytku o 1,7 mld. Kč.

Záporná bilance charakteristická především pro chemické látky a přípravky se zlepšila o 2,8 mld. Kč. Naopak se prohloubil deficit s ropou a zemním plynem o 5,5 mld. Kč vlivem vyššího dovozu. 

Bilance zahraničního obchodu se státy EU skončila v dubnu přebytkem 53,1 mld. Kč a byla tak meziročně o 5,8 mld. Kč nižší. Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 8,1 mld. Kč na 41,0 mld. Kč.

Oproti březnu 2017se po sezónním očištění v národním pojetí snížil vývoz o 1,3 % a dovoz o 1,5 %. Trend vývoje ukazuje na růst vývozu a dovozu shodně o 0,2 %. V porovnání se stejným měsícem roku 2016 vývoz klesl o 2,9 % (na 277,1 mld. Kč) a dovoz vzrostl o 2,2 % (na 266,6 mld. Kč).

V lednu až dubnu 2017 dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 72,8 mld. Kč, což představovalo meziroční pokles o 13,3 mld. Kč. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 5,4 % a dovoz o 7,1 %.

Témata:  zahraniční obchod dovoz a vývoz Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.