Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zatočit s islámským extremismem? Evropské hodnoty mají plán

Radko Hokovský, výkonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty
Radko Hokovský, výkonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty
Foto: Miloš Skácel

Praha - Výkonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty Radko Hokovský nabízí recept pro boj s islámským extremismem. Jako klíčové vnímá okamžité zatýkání radikálů a v dlouhodobém horizontu reformu islámu jakožto náboženství. Připouští, že chybou je i dogmatický multikulturalismus.

Podle výkonného ředitele think-tanku Evropské hodnoty Radko Hokovského, kterému šéfuje Jakub Janda, je proti islámskému extremismu v Evropě nutné bojovat na několika úrovních, které se doplňují. Hokovský svůj recept napsal na sociální síť Facebook v reakci na další teroristický útok v Londýně ze sobotního večera. 

Jednotlivé úrovně odlišuje na základě časového hlediska. "Okamžitě (dny a týdny): zatýkat radikály, sledovat podezřelé, posilovat ochranu měkkých cílů, tj. operativní práce bezpečnostních složek a zpravodajských služeb," zmiňuje Hokovský. Součástí řešení otázky extremismu by ale měly být i střednědobé aktivity.

"Střednědobě (měsíce-roky): zaměřit se na potírání šíření islámského extremismu, tj. taktická práce pro bezpečnostní politiku státu ideálně koordinovaná z jednoho centra. A posilování obranyschopnosti a odolnosti společnosti," uvádí. Z dlouhodobého hlediska je pak třeba podporovat reformu islámu. "Pěstovat výklad, který odmítne všechny prvky neslučitelné s principy osobní svobody, lidské důstojnosti a rovnoprávnosti v západním pojetí," upřesňuje. S tímto by ale podle jeho mínění měli přijít sami muslimové. 

Na závěr dodává, že vylučovat jakoukoliv spojitost extremismu a migrace není na místě. "Nelze se tvářit, že boj proti islámskému extremismu nesouvisí s imigrační a integrační politikou. Nezodpovědná politika otevřených dveří a přístup k menšinám v duchu dogmatického multikulturalismu jsou součástí příčin dnešní krize, a proto jejich odmítnutí je součástí řešení," uzavírá Hokovský.

Témata:  Evropské hodnoty extremismus Islám Radko Hokovský

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy