Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak si vedou ministerstva a Zemana kancelář? Češi nejlépe hodnotí resort kultury

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - V květnu 2017 byla do výzkumu Naše společnost zařazena otázka, ve které respondenti na škále odpovídající školnímu známkování hodnotili působení jednotlivých ministerstev, Úřadu vlády a Kanceláře prezidenta republiky v uplynulých dvanácti měsících. Nejlepší z hodnocených úřadů je Ministerstvo kultury, které dosáhlo průměrné známky 2,77. Hůře než všechna ministerstva dopadly Kancelář prezidenta republiky a Úřad vlády.

Hodnocení činnosti vládních úřadů v uplynulých dvanácti měsících se tentokrát poměrně výrazně zkoncentrovalo okolo průměrné známky „trojky“, když nejlepší z hodnocených úřadů (ministerstvo kultury) dosáhl průměru 2,77, tj. „lepší trojky“, a mezi rezortními ministerstvy nejhůře hodnocený (ministerstvo vnitra) 3,22, což je „horší trojka“.

Všechna ostatní ministerstva se pak stěsnala do poměrně úzkého intervalu od 2,84 do 3,17 s minimálními a vesměs nevýznamnými rozdíly v pořadí mezi sebou. Hůře než všechna ministerstva zařazená do výzkumu dopadly Kancelář prezidenta republiky (průměrné hodnocení 3,42) a Úřad vlády (průměrné hodnocení 3,46), do jejichž hodnocení se pravděpodobně promítla a nedávná vládní krize a události s ní spojené.

"Nejrozporuplnější hodnocení obdrželo ministerstvo financí, které mělo prakticky vyrovnaný podíl dvojek a trojek přibližně na úrovni jedné čtvrtiny a současně zde byl ze všech institucí vůbec nejnižší podíl občanů, kteří zvolili střední variantu, tedy trojku, i těch, kteří zvolili odpověď „nevím“. Naopak v porovnání se všemi ostatními ministerstvy byl udělen nejvyšší podíl jedniček i pětek," uvedl soc.cas.cz.

Oproti poslednímu šetření z května 2016 se zřetelně zlepšilo hodnocení Ministerstva zahraničních věcí (pokles průměrné známky o 0,2) a mírně rovněž u Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva zdravotnictví (pokles průměrné známky o 0,15), Ministerstva spravedlnosti (pokles průměrné známky o 0,13) a Ministerstva práce a sociálních věcí (pokles průměrné známky o 0,12).

Naopak výrazně hůře než v loňském roce je hodnocen Úřad vlády (nárůst průměrné známky o 0,31), Kancelář prezidenta republiky (nárůst průměrné známky o 0,37) a také ministerstvo vnitra (nárůst průměrné známky o 0,2). Lépe než v posledním měření týkajícím se vlády vedené premiérem Petrem Nečasem (květen 2013) jsou veřejností vnímána všechna ministerstva, nejvýraznější pozitivní posun byl zaznamenán v případě Ministerstva financí (z průměrné známky 4,06 v květnu 2013 na 2,98 v květnu 2017).

Témata:  ministerstva vláda prezident ČR

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy