Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hanobení národa a nenávist? Bartoš stanul před soudem kvůli migrantům

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 se dnes začne zabývat případem předsedy krajně pravicové Národní demokracie Adama B. Bartoše, který čelí obžalobě z podněcování nenávisti, hanobení národa a popírání a schvalování genocidy. Bartoš stanul kvůli migrantům před soudem. Bude se zodpovídat z podezření na nenávist a hanobení národa

Ve svých projevech a článcích Bartoš podle spisu podsouval negativní pohled na Židy, obdobně se vyjadřoval o imigrantech z Blízkého východu a severní Afriky. Vydával prý také protižidovské knihy.

Bartoš se už dříve hájil svobodou projevu, na tu se v tiskové zprávě odvolává i jeho obhájce Robert Cholenský. Své projevy Bartoš považuje za "investigativní žurnalistiku, přičemž jeho investigativní činnost by měla požívat širší ochrany". Výroky, kvůli kterým je obžalován, jsou podle něj vytrženy z kontextu.

Justice už Bartoše potrestala roční podmínkou za protižidovský text, který zanechal u pomníčku zavražděné Anežky Hrůzové v Polné na Jihlavsku. V aktuální kauze mu hrozí až tři roky vězení.

U soudu je kromě něj přítomný i hudebník Petr Hannig, který včera oznámil prezidentskou kandidaturu. Přišel zřejmě proto, aby ho morálně podpořil, stejně jako několik dalších lidí. Jeden z nich prohlásil, že "je hrozné, že Bartoše oslovují obžalovaný".

Bartoš podle obžaloby od května 2013 do dubna 2015 cíleně říkal špatné věci o židech. Podle soudu například tvrdil, že "židé nadsazují počty mrtvých v holocaustu" a zpochybňoval formy vraždění.

Témata:  Adam B. Bartoš soudy EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy