Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Roční podmínka pro Adama B. Bartoše za antisemitský nápis na hrobu

Ilustrační foto: Hřbitov
Ilustrační foto: Hřbitov
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Brno - Nejvyšší soud odmítl dovolání Adama B. Bartoše. Roční podmínka s dvouletým odkladem za protižidovský text na hrobě zavražděné dívky v Polné na Jihlavsku platí.

Jihlavský soud uznal vinným i někdejšího místopředsedu Národní demokracie Ladislava Zemánka. Pro projevenou lítost a sebereflexi ale od potrestání upustil.

Bartoš se Zemánkem nechali v březnu 2015 u hrobu Anežky Hrůzové, jejíž násilná smrt v roce 1899 vyvolala v zemi protižidovské nálady, ceduli s textem :"Její smrt český národ semkla a s naléhavostí mu ukázala nutnost řešení židovské otázky. Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena." Text publikovali i na veřejně přístupných internetových stránkách.

Na oba muže podal trestní oznámení Michal Doležel, brněnský radní za hnutí Žít Brno. Policie následně za pomoci odborníka na extremismus dospěla k závěru, že jde o podněcování nenávisti vůči Židům.

Témata:  Adam B. Bartoš antisemitismus EuroZprávy.cz židé hřbitov

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy