Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Společnost FAU chce po finanční správě 92 milionů

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Opava - Firma FAU požaduje po finanční správě vydání 92 milionů korun, které firmě stát v exekučním řízení před časem zabavil. Soud pak zajišťovací příkazy ale zrušil. Finanční správa čelí podezření, že opavskou společnost chtěla účelově zlikvidovat. Hájí se tím, že měla důvodné podezření z vědomého zapojení FAU do karuselového podvodu

"V pondělí podala společnost FAU žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 7 na částku 19,3 milionu korun, která představuje úrok z finančních prostředků zabavených při nezákonně vedené exekuci. Ve stejný den zároveň vyzvala Specializovaný finanční úřad k vydání částky 72,7 milionu korun do majetkové podstaty FAU, jako nezákonně exekučně vymožené částky na podkladě soudem zrušeného zajišťovacího příkazu," uvedl právník firmy Alfréd Šrámek.

Podle něj jde jednoznačně o finanční prostředky, které jsou součástí majetkové podstaty FAU a jako s takovými s nimi má nakládat insolvenční správce. "Společnost FAU nejprve vyzvala finanční správu k úhradě. Následně jsem telefonicky kontaktoval ředitele finanční správy k jednání i o této situaci. Pan ředitel Janeček se ale se mnou odmítl sejít a finanční správa tuto věc dále neřešila a úroky nezaplatila. Proto byla FAU nucena žalobu podat," dodal právník firmy.

Finanční správa už dříve uvedla, že rozkryla rozsáhlý podvodný řetězec, v němž nebyla u firem placena DPH a byl podvodně vylákán nárok na odpočet DPH. Vydala několik zajišťovacích příkazů. Podle Šrámka pak například v červnu soud zrušil zajišťovací příkaz na více než 217 milionů korun. Další dva příkazy ve výši 140 a 200 milionů korun bude soud řešit do měsíce. Vydalo je pravděpodobně Generální ředitelství cel.

Firma FAU vlastní v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert sklad pohonných hmot. Firma se po zásahu Finanční správy dostala do insolvence loni v říjnu, o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu. Na internetu se v posledních dnech objevila nahrávka, na které předseda hnutí ANO a bývalý majitel Agrofertu Babiš o firmě FAU mluví.

Témata:  Finanční správa České republiky (FÚ) Andrej Babiš daně CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.