Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strana se rozzuřila na vládu a Sobotku. Jsou to kolaboranti, stojí v oficiálním prohlášení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha – Politické strany musí pravidelně předkládat finanční zprávy, které dostává na stůl poslanecký kontrolní výbor. Ten letos kvůli nejasnosti ve zprávách navrhl pozastavení činnosti hned několika skupin, jde třeba o hnutí SPD Tomia Okamury nebo krajně pravicové straně NE Bruselu – Národní koalice. Právě ta dává jasně najevo, co si o tomto kroku myslí.

„Poslanci z kontrolního výboru české sněmovny požádali kolaborantskou Sobotkovu vládu, aby k Nejvyššímu správnímu soudu podala návrh na pozastavení činnosti Národní demokracie. Záminkou pro další kolo útoků na opoziční stranu se stala odevzdaná finanční zpráva za rok 2015," uvedlo v oficiálním prohlášení předsednictvo Národní demokracie.

Poslancům z výboru se nelíbí, že strana přijala dary, u kterých nebyly uvedeny potřebné informace. „U některých drobných darů totiž nebylo uvedeno datum narození dárce a adresa trvalého pobytu. Zatímco systémové strany čerpají miliony od velkých sponzorů a své zdroje nezřídka kryjí, a tak se dopouštějí podvodů, v případě nepohodlných subjektů je najednou problémem několik tisíc (doslova). Současná podoba legislativy týkající se přijímání darů politickými stranami se proto ukazuje být naprosto nedostatečnou a neúčinnou," uvádí ND s tím, že bude mezi zákonodárci hledat podporu pro změnu příslušného zákona.

„Je absurdní, že občan, který se rozhodne politické straně darovat řádově stovky korun, musí uvádět tak citlivé soukromé údaje, jako je adresa a datum narození. Strany tyto údaje musejí následně zanést do finanční zprávy, která je veřejně dostupná v knihovně poslanecké sněmovny. Zákon tak de facto motivuje strany k podvodům, protože je zcela evidentní, že strana nemůže dodatečně identifikovat veškeré dárce. Národní demokracie se rozhodla, že podvádět nebude, a ve finanční zprávě uvedla všechny dary, jež v loňském roce obdržela. Poctivost se ale v tomto režimu zkrátka nevyplácí," dodalo předsednictvo strany.

Se stejným problémem se potýká Okamurovo hnutí. Předseda SPD v tiskové zprávě uvedl, že strana dělá vše pro to, aby drobné nedostatky ve zprávě odstranila, a že podnikne všechny kroky na obranu ústavních práv jejích členů, příznivců a voličů.

„Důvodem jsou drobné dary, které nám posílají lidé z celé České republiky. U těchto drobných darů ve výši 50 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1 000 Kč řada lidí neuvedla své datum narození a adresu trvalého bydliště. Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny to posoudil jako neprůhledné financování a navrhuje vládě ČR projednat pozastavení činnosti našeho hnutí," vysvětluje Okamura „Posuďte sami, jestli chybějící adresa u dárce padesátikoruny nebo stokoruny na transparentním účtu je důvodem, který naplňuje znění ústavy," dodal Okamura.

Témata:  NE Bruselu - Národní demokracie Tomio Okamura politické strany

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy