Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf Národní demokracie Bartoš byl obžalován z podněcování k nenávisti a schvalování genocidy

Národní demokracie na prvomájovém pochodu Prahou demonstrovala proti vládě
Národní demokracie na prvomájovém pochodu Prahou demonstrovala proti vládě
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Státní zástupce obžaloval předsedu krajně pravicové Národní demokracie Adama B. Bartoše. Za popírání a schvalování genocidy, podněcování nenávisti a hanobení národa mu hrozí až tři roky vězení. Informaci České televize ČTK potvrdila Dana Šindelářová, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1, který se bude obžalobou zabývat. Bartoš podle policie v knihách a projevech úmyslně podněcoval k nenávistí vůči Židům, obdobně si počínal i vůči imigrantům.

Bartoš byl obviněn loni v dubnu. Na stránkách své strany tehdy uvedl, že mu policie zabavila dokumenty a provedla domovní prohlídku u něj doma i v sídle strany. "V rámci zmiňované realizace provedli kriminalisté domovní prohlídku a prohlídku jiných prostor, a to na základě příkazu vydaného příslušným soudem, při těch zajistili celou řadu tiskovin, jiných písemností a datových nosičů," řekl tehdy mluvčí policie Tomáš Hulan.

Bartoš akci už dříve označil za politický proces, který má zastrašit Národní demokracii a její sympatizanty. "Na policii jsem slíbil, že nebudu páchat další činy. Nevyměkl jsem, já jsem totiž nikdy nic nespáchal," řekl loni v květnu na demonstraci Národní demokracie. Dodal, že svých slov ani činů nelituje a nikdy z nich nic neodvolá a tlaku neustoupí.

Bartoš byl už loni v říjnu nepravomocně potrestán roční podmínkou za své loňské počínání u pomníčku Anežky Hrůzové, zavražděné v roce 1899. U hrobu Bartoš s někdejším místopředsedou strany Ladislavem Zemánkem zanechali ceduli, na kterou mimo jiné napsali: "Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena." U Zemánka soud od potrestání upustil.

Z vraždy Hrůzové byl obviněn a poté za ni odsouzen Žid Leopold Hilsner. Případ vyvolal vlnu antisemitismu, známou jako hilsneriáda, proti níž bojoval i Tomáš Garrigue Masaryk.

Témata:  Adam B. Bartoš antisemitismus NE Bruselu - Národní demokracie

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy