Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přestřelka mezi ČSSD a ANO kvůli lithiu pokračuje. Ve středu se věcí bude zabývat i Senát.

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra a Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra a Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec dnes uvedl, že s kauzou lithium nehodlá čekat na svolání mimořádné schůze Sněmovny. Sociální demokraté budou věc řešit už na středeční schůzi Senátu.

"Vyvrátíme veškerá lživá obvinění hnutí ANO, veřejnost tak dostane možnost dozvědět se, kdo je skutečným viníkem," uvedl Chovanec k plánu na středeční debatu Senátu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vedené Jiřím Havlíčkem (ČSSD), jehož ve spojitosti s kauzou kritizuje šéf hnutí ANO Andrej Babiš, podle ČSSD žádný problém kolem lithia nezavinilo. "Napravuje jen škody, které ministr životního prostředí za hnutí ANO Richard Brabec napáchal," postavil se Chovanec za Havlíčka.

Obviňováním ČSSD a Havlíčka se podle Chovance Babiš pouze snaží vyvolat umělou kauzu, která má zakrýt jeho problémy. Chovanec také citoval z dopisu Brabce k plánovanému memorandu, ve kterém ministr uvádí, že dohoda je jedním ze správných kroků, které otvírají prostor ke spolupráci při těžbě lithiových rud, úpravě této suroviny i umístění zpracovatelských i finálních výrobních kapacit v Česku.

"Hnutí ANO šíří kolem těžby lithia spoustu lží a polopravd, proto považujeme za důležití probrat celou věc na parlamentní půdě," uvedl. "Zatímco Brabcovo ministerstvo, vedené ANO, v tichosti umetalo cestu k těžbě pro australskou firmu, Havlíček se snaží pro ČR zachránit, co se dá," uvedl na twitteru premiér Bohuslav Sobotka.

Témata:  Milan Chovanec Andrej Babiš Senát Parlamentu České republiky Jiří Havlíček lithium

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy