Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie vyšetřovala smrt Ransdorfa

Miloslav Ransdorf (KSČM)
Miloslav Ransdorf (KSČM)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pražská policie odložila prošetřování okolností úmrtí europoslance Miloslava Ransdorfa (KSČM). Politik zemřel ve věku 62 let v lednu 2016 poté, co ho záchranná služba převezla do Institutu klinické a experimentální medicíny. Měl cukrovku a stěžoval si, že švýcarská policie mu po určitou dobu odpírala léky.

O prošetření smrti usilovala politikova rodina, která skon dávala do souvislosti s Ransdorfovým zadržením ve Švýcarsku.

"Prošetřování tohoto případu bylo koncem prázdnin ukončeno odložením, neboť nebyly zjištěny skutečnosti, které by dokládaly, že došlo k čemukoli protiprávnímu," sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan bez dalších podrobností.

Švýcarští policisté zadrželi Ransdorfa a tři Slováky v prosinci 2015 v curyšské bance, a to kvůli údajným majetkovým deliktům. Ransdorf, který v souvislosti s případem pozastavil členství v levicové frakci Evropského parlamentu, odmítal, že by se dopustil čehokoli nezákonného. S bankou chtěl prý jen navázat komunikaci. Švýcarská prokuratura následně trestní řízení zastavila.

Policisté ze Švýcarska odmítli v únoru 2016 tvrzení vdovy Vlasty Ransdorfové, že při zacházení s politikem pochybili. Uvedli, že zadržený byl po vyšetření shledán schopným vazby a že po dobu zadržení byl pod dohledem lékaře, který mu poskytl veškeré potřebné léky. Vdova naopak tvrdí, že manžel léky nedostal buď vůbec, nebo je dostal v nedostatečném množství. Kvůli zvýšenému tlaku měl prý zdravotní potíže, stráže se ale nedovolal.

Pražská policie v minulosti zkoumala okolnosti úmrtí dalšího politika - někdejšího premiéra Stanislava Grosse (ČSSD), a to na základě trestního oznámení sociálnědemokratického poslance Richarda Dolejše na neznámého pachatele. Ani v tomto případě nenašla důvody pro zahájení úkonů trestního řízení, což oznámila loni v lednu. Gross dlouhodobě trpěl zřejmě amyotrofickou laterální sklerózou. Dožil se 45 let.

Témata:  Miloslav Ransdorf úmrtí

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.