Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dbalý je vážně duševně nemocný? Musí do ústavu kvůli vyšetření

Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým
Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý neuspěl se svou stížností proti rozhodnutí soudu, které ho posílá do zdravotnického ústavu na vyšetření duševního stavu. Městský soud v Praze prozatím nestanovil, do kterého konkrétního zařízení chce obžalovaného poslat. Podle některých informací se Dbalý nechal vyšetřit sám v jím zvoleném zařízení.

Dbalý si v minulosti sám stěžoval na psychické problémy, kvůli nimž nemohlo pokračovat hlavní líčení v kauze údajné korupce při nákupu gama nože a při digitalizaci chorobopisů.

Pozorování Dbalého v ústavu nařídil v říjnu pražský městský soud. Své rozhodnutí opřel o vyjádření znalců, podle nichž nelze jinak učinit spolehlivé diagnostické závěry o lékařově duševním stavu. Trestní řád stanoví, že nucený pobyt Dbalého v ústavu může trvat až dva měsíce, přičemž na žádost znalců může soud tuto lhůtu prodloužit maximálně o jeden další měsíc.

Dbalý si na rozhodnutí stěžoval, což nástup do ústavu oddálilo. Jeho právnička Katarína Kožiaková Oboňová stížnost zdůvodnila tím, že klient nařízení pozorování "v tuto chvíli již považuje za nadbytečné". Justiční databáze však uvádí, že vrchní soud nyní rozhodnutí pražského městského soudu potvrdil.

Hlavní líčení v první větvi kauz Nemocnice Na Homolce, kterým se soud zabývá od loňského ledna a které mělo pokračovat v říjnu a listopadu, je odročeno naneurčito. Dbalý, který podle obžaloby získal při zadávání nákupu gama nože a zakázky na digitalizaci chorobopisů úplatky přes 27 milionů korun, totiž trvá na své osobní účasti u jednání. Svou vinu u soudu popřel, státní zástupce podle něj "bezostyšně lže".

Témata:  Vladimír Dbalý Nemocnice Na Homolce soudy

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.