Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dbalý sice pil a bral kokain, ale byl příčetný, tvrdí znalci. Obhajoba si stěžuje na soudkyni

Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým
Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vladimír Dbalý byl podle soudních znalců v době údajné trestné činnosti příčetný, ačkoliv požíval alkohol i kokain. Exředitel Nemocnice na Homolce, který se v minulosti opakovaně omluvil z jednání ze zdravotních důvodů, je schopen účasti u hlavního líčení.

"Bylo prokázáno škodlivé užívání alkoholu, od roku 2010 též zneužívání kokainu a benzodiazepinu. Po celou dobu trestné činnosti byl však obžalovaný schopen rozpoznat protiprávnost svého jednání a své jednání ovládat," řekl psychiatr Václav Fait u Městského soudu v Praze. Podle znalce se prokázalo pouze škodlivé užívání, nikoliv Dbalého závislost.

Dbalý dnes k jednání nedorazil, obhájkyně Katarína Kožiaková Oboňová přinesla soudkyni Silvii Slepičkové jeho omluvenku. Po prezentaci posudků obvinila soudkyni z podjatosti jak vůči Dbalému, tak i vůči své osobě. "Dlouhodobě lze pozorovat jisté náznaky averze ze strany předsedkyně senátu i přísedících," podotkla advokátka.

Slepičková nazvala při úterním hlavním líčení Dbalého jednání jako "čistě obstrukční" a upozornila, že další obstrukce tolerovat nebude.

Témata:  Vladimír Dbalý soudy EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

4. května 2024 14:39

Nepál zřejmě omezí výstupy na Everest a další himálajské vrcholy

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy