Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exředitel nemocnice Na Homolce Dbalý se soudu opět omluvil, na své přítomnosti ale netrvá

Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým
Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vladimír Dbalý se opět omluvil z hlavního líčení v kauze zmanipulovaných tendrů pražské Nemocnice Na Homolce. Soud ale může pokračovat. Tentokrát totiž obžalovaný lékař požádal, aby se jednání konalo v jeho nepřítomnosti.

Dbalého advokátka Katarína Kožiaková Oboňová se nedomnívá, že by se soudkyně chystala vyloučit Dbalého k samostatnému řízení, aby mohla rychleji projednat skutky ostatních obžalovaných. "Já si myslím, že žádné kroky soudu k tomu nesměřují. A myslím si, že by to ani nedávalo smysl v této fázi trestního řízení," uvedla po příchodu k pražskému městskému soudu.

Na dotaz ČTK, zda se Dbalý dostaví k pátečnímu jednání, kdy se má rozebírat posudek ohledně jeho duševního zdraví, advokátka odpověděla, že o tom zatím s klientem nehovořila.

Lékař čelí obžalobě za to, že jakožto ředitel nemocnice získal při zakázce na digitalizaci chorobopisů a při nákupu gama nože více než 27 milionů korun na úplatcích. Soud začal už v lednu roku 2016, Dbalý však jeho pokračování opakovaně oddálil tím, že zaslal zdravotní omluvenku a zároveň trval na své osobní účasti u jednání. Soudkyně ho proto loni na podzim poslala na pozorování do psychiatrického ústavu.

Dbalému hrozí za zmanipulování tendrů až dvanáctileté vězení. Spolu s ním sedí na lavici obžalovaných i jeho někdejší náměstek a zároveň primář chirurgie Michal Toběrný a dalších pět lidí.

Témata:  Vladimír Dbalý soudy Nemocnice Na Homolce

Aktuálně se děje

7:54

Král Karel III. a další přední členové královské rodiny učinili zásadní rozhodnutí, zasáhne i charitu

Velké změny po nástupu krále Karla III. do čela britské monarchie pokračují! Buckinghamský palác v sobotu oznámil, že panovník se rozhodl učinit rázný krok, který se týká dobročinných a jiných organizací. 

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy