Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finanční správa neuspěla ve sporu s FAU, počká si na odůvodnění

Nejvyšší správní soud
Nejvyšší správní soud
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Nejvyšší správní soudu (NSS) ve čtvrtek zamítl kasační stížnost Odvolacího finančního ředitelství proti rozsudku Krajského soudu v Ostravě, který zrušil zajišťovací příkazy vydané na přerovskou firmu FAU. Finanční správa zváží další kroky, až dostane odůvodnění verdiktu.

Firma FAU po vydání zajišťovacích příkazů zkrachovala. Úředníci po firmě FAU v podstatě vymáhali DPH za jeden obchod dvakrát. Podle serveru ihned.cz žádali po firmě jako po ručiteli nejprve 200 milionů korun, tentýž den dalšími příkazy 218 milionů. Krajský soud posléze označil zajišťovací příkazy za nezákonné.

Krajský soud se tehdy ve svém rozhodnutí neztotožnil s postupem Finanční správy pouze z důvodu souběhu doměření daně a současně vydaných ručitelských výzev, ačkoliv zákonná úprava mezi těmito nástroji neumožňuje Finanční správě možnost volby.

"Bylo proto nezbytné, aby se k danému případu vyjádřil Nejvyšší správní soud a správní praxi v obdobných případech souběhu upravil," uvedla mluvčí finanční správy Gabriela Štěpanyová. "Až nám bude rozsudek NSS doručen, podrobíme ho důkladné analýze a zvážíme další kroky," dodala.

Zmínka o likvidaci FAU zazněla na nahrávce zveřejněné v srpnu na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman a podle některých politiků vyvolává dojem, že finanční správa jednala v zájmu šéfa hnutí ANO a bývalého ministra financí Andreje Babiše. Obchodník s pohonnými hmotami FAU totiž vlastní sklad pohonných hmot v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert, který Babišovi patřil. Babiš již dříve popřel, že by v době působení ve funkci ministra financí zneužíval nebo úkoloval finanční a celní správu.

Témata:  Finanční správa České republiky (FÚ) Andrej Babiš Nejvyšší správní soud (NSS)

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.