Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové se pustili do Samkové a nebrali si vůbec servítky

Klára Samková
Klára Samková
Foto: Eva Javůrková

Praha – Advokátka Klára Samková vyvolala svým projevem, ve kterém na semináři na půdě Poslanecké sněmovny nazvala islám „zločineckou ideologií“ a srovnala jej s nacismem či fašismem. Na její slova zareagovalo prohlášením Ústředí muslimských obcí ČR, které připomnělo, že s ním advokátka kdysi spolupracovala.

„Islám je stejný jako nacismus, fašismus a komunismus. Je státní zločinnou a zločineckou ideologií," uvedla v projevu na semináři s názvem „Máme se bát islámu?" advokátka. Kvůli jejím slovům akci opustil třeba turecký velvyslanec.

Na její vystoupení zareagovalo také Ústředí muslimských obcí, které jeho jménem vydal Muneeb Alrawi a zveřejnil server islamonline.sk. V něm se zástupce muslimů vrací nejen k slovům Samkové, ale také dalšího kritika islámu a spisovatele Benjamina Kurase.

„Jsme otevřeni veškerým debatám, které prohlubují vztahy s veřejností. Rádi se účastníme diskuzí, protože odbourávají předsudky a nepřátelství. Tyto diskuze však musí probíhat na úrovni, ve vší slušnosti a v ovzduší tolerance. Nikoli tedy propagandou a urážením. Mrzí nás, že tato debata klesla právě na takovou úroveň. Někteří řečníci převzali xenofobní rétoriku, která jistě poškozuje pověst České republiky," uvedl v prohlášení Alrawi.

Muslimové si podle něj uvědomují, že vyřčené slovní útoky nesměřovaly pouze na ně, ale na „každého demokraticky smýšlejícího občana, který ctí hodnoty tolerance a respektu". „Nechceme ani pomyslet, co by se stalo, kdyby se podobně nenávistní lidé jednoho dne chopili v naší republice moci. Pan Benjamin Kuras je již dlouhou dobu našim oponentem. Neustále opakuje tvrzení, že integrace muslimů v západní Evropě selhala. Přitom pravě v zemi, kde pan Kuras strávil velkou část svého života a ve které dodnes částečně žije, se primátorem Londýna, tedy hlavního města Velké Británie a zároveň největšího evropského města, stal britský muslim. Pokud právě toto není jeden z důkazů pozitivní integrace a ztotožnění se muslimů s demokratickými principy, pak už skutečně nevíme, co jiného by to mohlo dokázat," uvádí muslimové.

„Avšak navzdory všem těmto svým tvrzením je i pan Kuras ve svých názorech konzistentnější a nepřekračuje při objasňování svých postojů meze normální a obvyklé při demokratické diskusi. Na rozdíl od něj JUDr. Samková, která, jak je známo, během své kariéry změnila několik politických stran, právě v této debatě ze dne 18. 5. 2016 označila islám za ideologii podobnou nacizmu a fašizmu, proti které je třeba bojovat a kterou je třeba zničit," připomíná projev Samkové Alrawi.

Uvádí také, že právě Samková kdysi s muslimy spolupracovala. „Sama však před lety nejednou, jak osobně tak i skrze svou advokátní kancelář, poskytla právní pomoc a rady ve velmi důležitých záležitostech i Islámské nadaci v Praze. Toto však není vše. Paradoxně a na rozdíl od jejího postoje k muslimům a islámu, tehdy se Dr. Samková zřekla i nároků na odměny a služby poskytla zcela zadarmo, pouze ze 'sympatie' k organizaci, která se k Islámu hlásí už přímo ve svém názvu. Pokud si tedy stojí za svým přirovnáním islámu k totalitním diktaturám evropských dějin, měla by odsoudit samu sebe za sympatie k protidemokratickému hnutí," pustil se do ní zástupce muslimů.

„Tážeme se, a možná si tuto otázku nepokládáme my sami – do jaké míry si může volič být jist, že její postoj je tentokrát tím pravdivým a konečným? Jsme přesvědčeni, že pro podobné typy zkrachovalých politiků a političek se islám stal jen odrazovým můstkem k získání politických bodů. Závěrem našeho vyjádření ještě jednou ujišťujeme, že skutečně vítáme každou přínosnou diskuzi a konstruktivní debatu, postavenou na principech úcty a respektu, s cílem odbourávání předsudků a bariér mezi lidmi," dodává ostře Alrawi.

Témata:  Hasan Muníb Alravi Klara Samkova muslimové

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.